Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 19 czerwca 2013

Papadum, Papad, Poppadom - indyjskie chipsy

Papadum to potrawa bardzo popularna w całych Indiach. To rodzaj cieniutkich placków - tak cienkich, że przypominają chipsy lub nachos. W Indiach podaje się je do posiłków lub jako przekąskę, czasem z dodatkiem drobno siekanych warzyw, różnego rodzaju chutney'ów lub dipów. W takiej roli można je spotkać także w Polsce w restauracjach indyjskich. Występują w różnych wersjach, w zależności od regionu, jednak ich podstawą zawsze jest mąka z ciecierzycy, soczewicy, tzw. czarnej soczewicy, czyli urad dal, ryżu lub ziemniaków. Z uwagi na szeroki zasięg popularności, czipsy te noszą różne nazwy: papadum, papadom, pappad, poppadom,pompadum, pampad... i jeszcze kilka innych :) Są naprawdę pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu, smażą się błyskawicznie. Trudno się oderwać od ich chrupania :)



1 szklanka mąki z ciecierzycy (inne nazwy: besan, gram flour, chana dal flour, ang. chickpea flour. Do kupienia w sklepach typu 'Kuchnie świata", sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet)
1 łyżeczka ziaren kuminu
1/3 łyżeczki soli
ok. 150 ml wody

mąka pszenna do wysypania stolnicy

olej do smażenia


Mąkę mieszamy w naczyniu z kuminem i solą. Stopniowo dodajemy wodę, mieszając, aż ciasto osiągnie spoistą konsystencję. Wyrabiać, aż przestanie się kleić do dłoni. Zbyt suche ciasto - troszkę więcej wody. Zbyt klejące- podsypać mąki.

Z gotowego ciasta odrywać po małym kawałku. Kawałki bardzo cienko rozwałkowywać na blacie posypanym mąką pszenną (co zapobiega przyklejaniu się ciasta lepiej, niż mąka z ciecierzycy). Im cieńszy placuszek, tym bardziej chrupiący chips/nachos. Optymalna grubość to 1-2 mm.

W niedużym garnku lub rondlu rozgrzać olej (ok. 4 cm oleju w stosunku do głębokości garnka). Sprawdzić, czy osiągnął wystarczającą temperaturę poprzez wrzucenie kawałeczka ciasta - gdy będzie złote - olej jest gotowy.

Rozwałkowane placki smażymy na gorącym oleju partiami, po kilka sekund z każdej strony - aż będą złote.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 19 czerwca 2013 12:52

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!