Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 13 sierpnia 2013

Egg bajji - indyjskie smażone jajka w cieście

Egg bajji to pyszna, łatwa i szybka do przygotowania przekąska. Może też spełniać rolę ciepłej kolacji lub wegetariańskiego obiadu, jeśli podamy ją z ryżem i sałatką. Polecam ten smaczny i ciekawy sposób podania jajek. Jest to też kolejny pomysł na wykorzystanie mąki z ciecierzycy, której od jakiegoś czasu jestem prawdziwą fanką. Pozwala na stworzenie naprawdę przepysznych potraw o orientalnym smaku. Źródło przepisu: My Kitchen Skills.



6 jajek
1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (besan flour, gram flour, chickpea flour) - do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet
2 łyżki mąki ryżowej (nadaje chrupkość)
1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach - można więcej
1/2 łyżeczki soli (do smaku)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta chili - do smaku

woda
olej do głębokiego smażenia

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół.

Mąkę z ciecierzycy mieszamy z mąką ryżową, kuminem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy tyle wody, by powstała gęsta pasta (konsystencja gęstej śmietany).

Połówki jajek obtaczamy w przygotowanej panierce i smażymy na oleju z obu stron, na złoto.

Podajemy z ulubionym sosem (może być keczup) i np. sałatką.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 13 sierpnia 2013 13:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość anonimka napisał(a) z *.15-3.cable.virginmedia.com komentarz datowany na 2013/08/13 17:05:34:

    Wygląda smakowicie, chociaż ze względu na niezbyt dietetyczny charakter, na razie się wstrzymam ;)

    Zapraszam do akcji Witamy Royal baby - jako indyjskie danie wydaje mi się, że będzie pasować... durszlak.pl/akcje-kulinarne/witamy-royal-baby-boy-kuchnia-brytyjska

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/14 18:54:44:

    Wbrew pozorom, nie są takie "nie-dietetyczne" :) Nie są wcale ciężkie, ciasto jest cienkie i nie chłonie oleju podczas smażenia.

  • Gość anthea napisał(a) z *.echostar.pl komentarz datowany na 2013/09/09 06:33:54:

    Bardzo ciekawy przepis :) A jaki olej ry polecasz do głębokiego smażenia? Ostatnio tyle się na ten temat mówi... wychodzi na to chyba, że olej rzepakowy jest najlepszy. Tak przynajmniej ostatnio wszędzie trąbią :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2013/09/10 11:22:35:

    Ja używam oleju słonecznikowego.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!