Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 25 września 2013

Tosty francuskie z salsą pomidorową

Tosty francuskie to wspaniała sprawa: smakują znakomicie ze świeżym pieczywem, jak również pozwalają na kreatywne wykorzystanie pieczywa z poprzedniego dnia. Zazwyczaj podaje się je na słodko (można zrobić także wersję czekoladową), lecz podane w wersji wytrawnej są także niezwykle smaczne. Zachęcam do spróbowania.



salsa pomidorowa:

1 duży pomidor
1 mała cebula
8 czarnych oliwek
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soku z cytryny
ew. 1 mały, posiekany ząbek czosnku
sól i czarny pieprz do smaku


tosty francuskie:
4 kromki pieczywa
1 jajko rozm. L
4 łyżki mleka

1 łyżeczka masła

1.  Przygotowujemy salsę pomidorową:
Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w kostkę.  Wszystkie składniki salsy mieszamy w salaterce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2. Przygotowujemy tosty:
Jajko rozmieszać z mlekiem. Moczyć tosty z obu stron, tak, by dobrze nasiąkły masą jajeczną.  Smażymy na niewielkiej ilości masła z obu stron na złoto. 

3. Na tostach układamy przygotowana salsę, podajemy ciepłe.

Na zdjęciu podane z boczkiem glazurowanym.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 25 września 2013 10:33

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!