Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 17 października 2013

Grillowany bakłażan na jogurcie

To danie ma same zalety, łączy prostotę składników ze wspaniałym smakiem i szybkością wykonania. Idealnie nadaje się jako potrawa na śniadanie, kolację czy jako przystawka. Bardzo polecam wszystkim miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Uzależniający smak :) Przepis na podstawie ReadySteadyEat.



dla 2 osób:
po 4-6 plastrów bakłażana na osobę (ew. więcej, w zależności od apetytu)
8 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego/bałkańskiego
1 ząbek czosnku
sól do smaku

2 łyżki masła
1/3 łyżeczki suszonej szałwii
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
ew. chili do smaku

2 chlebki typu pita lub inne pieczywo

Bakłażana kroimy na plastry grubości ok. 0,5 cm. Pokrojone plastry umieszczamy w misce z zimną wodą i 1 łyżeczką soli, co pozwoli na usunięcie z bakłażana goryczki. Następnie, po ok. 15 minutach, wyjmujemy je z wody i dokładnie osuszamy.

Układamy plastry bakłażana  na grillu (na tackach przeznaczonych do grillowania warzyw), na patelni grillowej lub na patelni teflonowej i czekamy, aż się zrumienią. Przekładamy na drugą stronę i ponownie rumienimy.

W międzyczasie mieszamy jogurt grecki z przeciśniętym ząbkiem czosnku i solą.
Masło rozpuszczamy w rondelku, zdejmujemy z ognia. Dodajemy szałwię, paprykę i pieprz, mieszamy.

Na talerzach układamy warstwę jogurtu, na niej kładziemy grillowanego bakłażana, polewamy aromatycznym masłem.
Podajemy z chlebkiem typu pita.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 17 października 2013 13:09

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters