Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 17 stycznia 2014

Goańskie curry z kurczaka

Z okazji Światowego Dnia Pikantnych Potraw przygotowałam goańskie curry z kurczaka. Pyszne, aromatyczne i przy tym bardzo łatwe w wykonaniu. Stopień ostrości można oczywiście dostosować do własnego gustu. Bardzo polecam. Przepis na podstawie bloga Filozofia Smaku.



2 duże piersi z kurczaka
1 łyżeczka gorczycy w ziarnach (czarnej lub żółtej)
1 łyżeczka curry
chili w płatkach do smaku
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
sól do smaku

olej do smażenia

marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek), 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 70 ml wody

Składniki marynaty wymieszać. Filety z kurczaka przekroić najpierw wzdłuż na pół (po grubości) a następnie w sposób pokazany na obrazku. Uzyskujemy w ten sposób 8 kawałków. Dokładnie wymieszać z marynatą, odstawić do lodówki na 2- 24 godziny.




Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wsypać ziarenka gorczycy. Kiedy zaczną pękać, dodać obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę, obrany, posiekany czosnek curry i chili do smaku. Smażyć mieszając, aż cebula będzie szklista. Następnie odsunąć cebulę na bok patelni i usmażyć kawałki kurczaka z obu stron na złoto.
Wlać mleko kokosowe i dusić całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić ew. solą do smaku.

Podawać z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 17 stycznia 2014 11:12

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!