Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 23 stycznia 2014

Grzanki z sosem z białej kiełbasy. Sawmill Gravy

Zimno. A gdy jest zimno, chętnie sięgamy po pożywne śniadanie.  Sawmill Gravy to dosłownie "Sos z tartaku". Danie wzięło swą nazwę od tartaków założonych na południu Stanów Zjednoczonych na początku XX wieku, kiedy prowadzono tam intensywny wyręb lasów. Potrawa, która w niedrogi sposób pozwalała wyżywić całą grupę głodnych drwali szybko zyskała popularność. I nic dziwnego. Poniższa propozycja jest do tego bardzo smaczna, szybka i prosta do przygotowania. Świetnie smakuje np. z prosta sałatką z pomidora. Danie jest bowiem na tyle sycące, że nie wymaga innych dodatków. Przepis wg bloga Always in the Kitchen.



1 biała kiełbasa
2/3 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła

sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Kiełbasę siekamy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle, mieszając. Obsypujemy kiełbasę mąką i mieszamy, aż z mąki i masła zrobi się złota zasmażka. Wlewamy stopniowo mleko, mieszając. Gotujemy całość razem ok. 2 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Podajemy na tostach lub na zrumienionych z jednej strony bułeczkach.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 23 stycznia 2014 11:36

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!