Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Słodko pikantny sos chilli

Słodko pikantny sos chilli stanowi wspaniały dodatek do ryżu, pieczonych mięs, drobiu a nawet warzyw czy sałatek. Problem w tym, że kupne sosy są najczęściej nafaszerowane sztucznymi dodatkami w postaci konserwantów, barwników i polepszaczy smaku. Zrobienie własnego sosu jest ogromnie proste i szybkie. Oprócz tego, że używamy jedynie naturalnych składników, domowy sos ma także tę zaletę, że możemy jego ostrość i smak dostosować do własnego gustu.


125 ml wody
50 ml (zwykłego) octu
125 ml cukru
1/2 łyżeczki soli
3 czerwone papryczki chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Papryczki chilli (bez ogonków) drobno zemleć w malakserze wraz z obranym czosnkiem (lub ew. posiekać bardzo drobno nożem).

Do rondla wlać wodę, ocet, wsypać cukier i sól. Dodać paprykę z czosnkiem. Gotować, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści, ok. 5 minut.
W 2 łyżkach wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do rondla z papryką. Wymieszać, gotować jeszcze 3 minuty. Przelać do czystej butelki, szczelnie zakręcić. Przy wykonywaniu większej ilości sosu można pasteryzować.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 20 stycznia 2014 09:21

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!