Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 17 lutego 2014

Jajka sadzone ze szpinakiem po turecku, Ispanaklı Yumurta

To wspaniałe, jak niezwykle różnorodne potrawy można przygotowywać z jajek. Dzięki nim śniadania nie są nudne. Tym razem zapraszam na pyszną odsłonę jajek sadzonych ze szpinakiem. Wyjątkowego smaku dodaje im feta oraz nuta czosnku. Przepis wg książki "Kuchnia turecka" wyd. Olesiejuk.



225 g mrożonego szpinaku (1/2 opakowania)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
100 g sera typu feta
czarny świeżo zmielony pieprz do smaku, sól
ew. chili w płatkach

jajka - u mnie 4

olej do smażenia

Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć wraz z obranym i drobno posiekanym czosnkiem i pokrojonymi w plastry pieczarkami na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiedy będzie szklista, przesunąć cebulę na bok, wyłożyć na patelnię zamrożony szpinak. Zmniejszyć płomień, poczekać, aż się szpinak rozmrozi. Następnie wymieszać cebulę z rozmrożonym szpinakiem,  doprawić do smaku czarnym pieprzem i ew.solą (pamiętając, że feta jest też słona).

Teraz w szpinaku  na patelni robimy łyżką zagłębienia ( tak, by było widać dno patelni) i w każde z nich wbijamy jedno jajko. Posypujemy całość pokrojoną w kostkę fetą i ew. chili w płatkach.  Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną. Podajemy gorące.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 17 lutego 2014 10:23

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!