Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 06 marca 2014

Marynowane oliwki czosnkowe z fetą

Oliwki z fetą, podane ze świeżym pieczywem, są idealne jako przystawka lub mała przekąska do wina. Mogą być także  podane w roli sałatki do dań kuchni śródziemnomorskiej. Proporcje zielonych oliwek do czarnych są w zasadzie dowolne i zależą wyłącznie od naszych upodobań.



200 g oliwek zielonych
100 g oliwek czarnych
150 g sera feta
4 duże ząbki czosnku
4 posiekane liście bazylii
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (do smaku)
1 szczypta chilli w płatkach
100 ml oleju o neutralnym smaku - u mnie olej z pestek winogron


Oliwki odcedzić z zalewy. Wymieszać dokładne z olejem, przyprawami i obranym, drobno posiekanym czosnkiem.
Dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wymieszać delikatnie.
Odstawić do lodówki na kilka godzin (np. na noc) by smaki się połączyły.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 06 marca 2014 09:10

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/08 19:43:30:

    O, jakie fajne te oliwki. Zdecydowanie moje smaki.
    Pozdrowienia :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/03/09 10:10:38:

    Cieszę się, Majanko, polecam! Pozdrowienia serdeczne :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!