Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 02 kwietnia 2014

Ostry sos chilli

Co tu dużo mówić - będzie ostrrrrrrrrrrrrrro! Sos dla miłośników bardzo pikantnych smaków. Dla wielbicieli czegoś troszkę łagodniejszego polecam słodko-pikantny sos chilli.



150 ml (zwykłego) octu
150 ml wody
6-8 czerwonych papryczek chilli
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli

2 łyżki mąki ziemniaczanej


Papryczki chilli (bez ogonków) drobno zemleć w malakserze wraz z obranym czosnkiem (lub ew. posiekać bardzo drobno nożem).

Do rondla wlać wodę, ocet, wsypać cukier i sól. Dodać paprykę z czosnkiem. Gotować, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści, ok. 5 minut.
W 2 łyżkach wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do rondla z papryką. Wymieszać, gotować jeszcze 3 minuty. Przelać do czystej butelki, szczelnie zakręcić. Przy wykonywaniu większej ilości sosu można pasteryzować.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 02 kwietnia 2014 08:33

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość fiona napisał(a) z *.lan4.mega-net.pl komentarz datowany na 2018/08/16 17:52:22:

    Najgorszy przepis i sos jaki w życiu jadłam!! Zmarnowałam tylko składniki, nie wiem z kąd te proporcje - chyba z kosmosu!!! Zwłaszcza ilośc soli i octu. Fujjj!!!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/09/07 14:44:26:

    Fiona, przykro mi,że nie przypadł Ci do gustu. Proporcje zawsze trzeba dostosować do swojego smaku. Warto zauważyć, że ten sos stosuje się w małej ilości, niczym tabasco, wówczas podkreśla smak,dlatego musi być wyrazisty. Nie jest to sos, którym zalewa się potrawę czy pieczeń,i który potem pływa na talerzu.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!