Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 22 maja 2014

Jajka Mimoza

Jajka Mimoza były w początkach XX w. bardzo popularną potrawą, zwłaszcza w USA. Ich nazwa wywodzi się od żółtych kwiatów mimozy, z której słynie Prowansja oraz kraje śródziemnomorskie. Mój przepis pochodzi z książki Anieli Rubinstein pt. "Kuchnia Neli". Jak pisze p. Aniela, danie to figurowało we wszystkich starych amerykańskich książkach kucharskich. Przed wojną podawano je jako śniadanie lub przystawkę do obiadu.



4 grzanki zrobione z dobrej bułki
4 jajka ugotowane na twardo
masło do posmarowania grzanek

sos beszamelowy:
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml zimnego mleka
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku

1. Jajka ugotować na twardo. Obrać. Oddzielić żółtka od białek. Białka bardzo drobno posiekać.

Plastry pieczywa na grzanki posmarować cienko masłem, zrumienić w opiekaczu lub piekarniku.

2. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem.  Dodać posiekane białka, wymieszać. Chwilę gotować czekając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać łyżkę śmietany.  Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3. Grzanki układać na talerzach, polewając każdą z nich sosem. Na wierzch grzanek zetrzeć na drobnej tarce żółtka. Podawać od razu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 22 maja 2014 13:08

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!