Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 26 maja 2014

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu

Jeśli gotowaliście rosół lub na przykład taką zupkę, jak zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo, i zostało Wam mięso, poniższy sposób podpowie Wam, jak można je wykorzystać. Oczywiście, można zrobić odwrotnie: ugotować rosół aby mieć mięso. Gdy byłam dzieckiem, danie to było jedną ze sztandarowych pozycji na liście mojej Babci: najpierw rosół a potem smażony kurczak, tłuczone ziemniaki z koperkiem i mizeria. Prosto, smacznie, domowo. Danie to szczególnie kojarzy mi się z wakacyjnymi obiadami. Gdy za oknem świeci słońce, tak łatwo wyobrazić sobie, że się jest znów dzieckiem :)



mięso z kurczaka, ugotowane w rosole - dowolna ilość
masło
1 łyżka oleju

Z mięsa zdejmujemy skórę. Mięso obkrajmy z kości, starając się by pozostało w miarę dużych kawałkach.
Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzać masło z 1 łyżką oleju (zapobiega przypalaniu się masła).
Smażyć kurczaka, mieszając, aż mięso będzie rumiane.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 26 maja 2014 09:41

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Gosia napisał(a) z 185.24.196.* komentarz datowany na 2014/05/26 10:07:30:

    Zapraszam do udziału w konkursie:

    www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

  • Gość Inka napisał(a) z 213.158.221.* komentarz datowany na 2015/03/08 10:14:00:

    To danie zamierzam dzisiaj zrobić. Ale, ale... Mam taką prośbę: kiedyś, przy okazji mogłabyś dodać swój przepis na rosół? Taki prawdziwy, na kurze (hm, jakby mógł być na wieprzu ;)). Gotuję "na czuja", a dobrze by było mieć sprawdzony przepis.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/09 09:28:19:

    Rosół na wieprzu brzmi mega intrygująco! :D Przepis na rosół to rzecz ogromnie kontrowersyjna: widziałam często na blogach osób, które "odważyły" się podać przepis straszne kłótnie na temat tego, że to nie jest prawdziwy rosół, bo jedyny prawdziwy rosół to robiła mama/babcia komentującego, a podany przepis nawet nie dorasta do miana zupy, że ktoś robi zupełnie inaczej, że tak nie wolno, za to należy odwrotnie, że nie pietruszka, a seler, że absolutnie nie seler, a koniecznie pietruszka, i tak dalej, i tak dalej.... Słowem - straszne rzeczy. Nie mam pojęcia, dlaczego to akurat danie budzi takie ogromne emocje. Strach coś takiego publikować ;-)

  • Gość Inka napisał(a) z 213.158.222.* komentarz datowany na 2015/03/11 11:32:09:

    O matkobosko kochana, naprawdę?! Aż tak?! Rozumiem, żeby wszczynać wojnę o sernik, szarlotkę czy drożdżowe... Sama bym poleciała z tłuczkiem walczyć o jedyny słuszny przepis... ;) A tu się o kurę biją!
    A poważnie: oczywiście, że najlepiej rosół, mielone czy placki ziemniaczane robi mama albo babcia, wiadomo! Ale trzeba też pamiętać, że są ludzie, którzy się uczą, dopiero poznają kulinarny świat (ja szczególnie świat mięsa wszelakiego) i tacy też muszą żyć. I gotować. Moja mama robiła podobno najlepszą karkówkę na świecie. Niestety, nie zapisała nigdzie tego przepisu, więc ja skorzystałam z dobrodziejstwa Twojego bloga i rodzinie smakowało. :) A przecież o to chodzi! Sama nie próbowałam, ale stosowałam się dokładnie do zaleceń i wyszło.
    Także, no... Zachęcam ;)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/12 13:14:41:

    A tak, kochana, aż tak :) Zwłaszcza, że (pomijając ukochane receptury rodzinne), każdemu smakuje co innego. I każdy będzie walczył o swój ulubiony smak. Mi nie przeszkadza, że ktoś lubi jeść inaczej - zawsze ciekawi mnie dowiedzenie się czegoś nowego. Co oczywiście nie znaczy także, że każda wersja tego "innego" będzie mi smakowała. Myślę, że na tym polega piękno gotowania: można - i nawet trzeba!- dostosować smak do własnego gustu. Próby i eksperymenty są fascynujące. Przy tej samej potrawie jeden powie "niedosolone" a drugi "przesolone", i co najzabawniejsze, obydwaj będą mieli rację! Bo większość rzeczy to kwestia gustu. Cieszę się, że jesteś zadowolona z karkówki :) Ja też niestety mam w mojej pamięci smakowej przepisy, które "przepadły". Część udaje się odtworzyć, ale myślę, że główną przyprawą była miłość osoby, która je dla nas przygotowywała. :)

  • Gość Inka napisał(a) z 213.158.222.* komentarz datowany na 2015/03/14 09:44:58:

    Wszystkimi kończynami podpisuję się pod tym, co napisałaś. Do ostatniego zdania, oprócz miłości, dorzuciłabym też fakt, że są to nasze smaki z dzieciństwa, a te większość wspomina z sentymentem i czułością, kojarzy z beztroską.
    Napisałaś, że lubisz dowiadywać się czegoś nowego, poznawać smaki innych... Aluzju paniałam - mam opracować przepis na ten rosół z wieprza, tak? ;)

    P.S. Mam nadzieję, że ta nasza okołokulinarna dyskusja pod przepisem Ci nie przeszkadza?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/16 09:25:13:

    Poważnie przypuszczam, że rosół z wieprza by był smaczny. W końcu krupnik na krowie jest pyszny :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters