Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 13 maja 2014

Ryż po indyjsku z warzywami i omletem

Sporo osób uważa przepisy indyjskie za pracochłonne: zupełnie niesłusznie. Wpływ ma na to zazwyczaj długa lista przypraw, i składników, jakie trzeba dodać do dania. Tu jest prosto. Prosto i pysznie. W ten sposób przygotowany ryż może być samodzielnym posiłkiem, ponieważ jest bardzo sycący, dzięki dodaniu omletu. W Indiach duża cześć ludności to wegetarianie. Jajka stanową bardzo popularny dodatek do różnych potraw, zwiększając ich wartości odżywcze. Taki ryż wspaniale smakuje podany z kleksem jogurtu  naturalnego. Może też oczywiście stanowić dodatek do dowolnego dania mięsnego, rybnego czy warzywnego. 



250 ml ryżu basmati
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 nieduża czerwona papryka
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
ew. chili - dowolna ilość, wg. gustu
sól - do smaku
olej do smażenia

4 jajka

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: marchewkę obieramy i  kroimy w drobną kostkę, cebulę obieramy i grubo siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. cukinię kroimy w pól plastry. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

3. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i mieszamy je dokładnie widelcem. Na większej patelni smażymy z nich omlet. Usmażony omlet przekładamy na deskę do krojenia, kroimy najpierw podłużnie w kilka pasów o szerokości ok. 5 cm a następnie pasy te składamy jedne na drugim i kroimy całość w paski o szerokości ok. 1 cm.

4. W dużej głębokiej patelni lub woku rozgrzewany nieduża ilość oleju. Dodajemy curry kumin i ew. chili, mieszamy. Od razu dodajemy warzywa: cebule, marchew, paprykę, cukinię, czosnek. smażymy, mieszając. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy ugotowany, odsączony z wody ryż. Smażymy kilka minut razem, mieszając. Składniki powinny się połączyć, ryż lekko podsmażyć, lecz warzywa powinny zostać lekko chrupiące. Na samym końcu dodajemy pokrojony omlet, danie mieszamy i podajemy. Znakomicie smakuje z kleksem gęstego jogurtu naturalnego.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 13 maja 2014 13:43

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • cecyliakonkol napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/14 15:57:49:

    _________________________________________________________________
    SAŁATKA OPRACOWANA NA WZÓR BIOLOGICZNEJ PERFEKCJI: EKSTRA! *****

    NAJWIĘKSZA ENERGIA TO TA Z RYŻU I CAŁOŚĆ NIENAGANNA TAKŻE, DZIĘKUJĘ.

    _________________________________________________________________

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/16 09:52:37:

    Cecyliakonkol, miło mi, że przepis przypadł Ci do gustu, pozdrawiam! :)

  • Gość Aga napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2018/03/01 10:03:46:

    Przepyszny ryż,mój nastolatek nie przepada za ryżem a ten wcinał aż miło.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/05 12:21:36:

    Aga, bardzo się cieszę!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!