Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 03 lipca 2014

Tajska sałatka z białej kapusty

Sałatka z białej kapusty w stylu tajskim znakomicie nadaje się do wszystkich potraw w stylu azjatyckim oraz do potraw z grilla. Jest przy tym łatwa do wykonania i, jak wszystkie sałatki z kapusty, dobrze znosi przechowywanie. Wg naszego uznania można ja dodatkowo wzbogacić czerwoną papryka lub świeżym ogórkiem, choć ja osobiście najbardziej lubię wersję podstawową. Polecam! Przepis na podstawie Karen's Kitchen Stories.




1 mała główka białej kapusty, nie cięższa niż 1 kg
2 duże marchewki
dressing:
4 łyżki octu winnego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki oleju
3 łyżki słodkiego sosu chili
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane)

Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, zwłaszcza, jeśli są uszkodzone. Kapustę kroimy i siekamy w jak najcieńsze paski, najlepszy efekt uzyskamy szatkując na szatkownicy.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski.

Składniki dressingu dokładnie mieszamy. Sałatkę mieszamy z dressingiem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut, by smaku się połączyły.
Sałatkę możemy dodatkowo posypać prażonymi ziarnami sezamu lub płatkami papryki chili.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 03 lipca 2014 10:50

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!