Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 14 sierpnia 2014

Aromatyczne curry z cukinii z ryżem

Kuchnia indyjska jest jedną z moich ulubionych. Oczarowuje mnogością aromatów, smaków i kolorów. Tym razem zapraszam was na pełne smaku curry z cukinii, podane z delikatnym ryżem. Do tego obowiązkowo kleks gęstego jogurtu naturalnego i jesteśmy w Indiach :) Przepis na podstawie książki "500 Indian Recipies" aut. S. Husain, R.Fernandez, M. Baljekar i M. Kanani.



ryż:
250 ml ryżu basmati
łyżeczka masła
1/2 łyżeczki soli
500 ml wody

curry:
1 duża cukinia
2 duże cebule
2-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cuminu w ziarnach (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka gorczycy
chili - do smaku
1/2 łyżeczki cuminu w proszku (j.w.)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 czubata łyżeczka garam masala
1 puszka pomidorów bez skórki
szczypta cukru
ew. sól do smaku
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

1 łyżka siekanej natki pietruszki lub kolendry

gęsty jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego/bałkańskiego - do podania
olej do smażenia

1. Ryż dokładnie płuczemy na sicie. W garnku rozpuszczamy masło. dodajemy ryż i smażymy chwilę, mieszając. dodajemy sól i wodę. Mieszamy. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ryż na minimalnym ogniu, aż będzie gotowy (ok. 10 minut). Zdejmujemy garnek z palnika. Rozdzielany ziarna ryżu widelcem, ponownie przykrywamy garnek pokrywką. Ryż może oczekiwać teraz na podanie.

2. W międzyczasie przygotowujemy curry.
Cukinie kroimy w plastry (lub pół plastry) o grubości 0,5 cm. Cebulę obieramy i kroimy w grube pióra. czosnek obieramy i siekamy drobno.

W dużej patelni lub woku rozgrzewamy olej. Dodajemy ziarna kuminu i gorczycy. Kiedy ziarenka zaczną strzelać i oddawać aromat, dodajemy cebulę wraz z czosnkiem i chili (ilość chili do smaku). Gdy cebule będzie szklista, dodajemy pozostałe przyprawy oraz cukinię. Smażymy razem, co jakiś czas mieszając, ok. 5 minut, aż cukinia się lekko podsmaży. wówczas dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą. Mieszamy. Dusimy całość ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje a cukinia przestanie być surowa (należy uważać, by nie rozgotować za bardzo cukinii). Na sam koniec dodajemy szczyptę cukru, siekaną pietruszkę / kolendrę,  łyżkę śmietany / jogurtu  i doprawiamy całość do smaku solą. Na tym etapie lubię także dodać dla wzmocnienia smaku dodatkowy posiekany ząbek czosnku.

Podajemy z ryżem i jogurtem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 14 sierpnia 2014 13:33

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/15 23:56:53:

    Mniam, zapowiada się pysznie. Uwielbiam cukinię.:)
    Pozdrowienia serdeczne :)

  • Gość Inka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/08/16 11:45:27:

    Przede wszystkim: udanego urlopu! Wypoczywaj, nabieraj sił i pomysłów kulinarnych i nie tylko :)
    Przepis niesamowicie aromatyczny, rewelacyjny pomysł na obiad.
    Dziękuję za podpowiedzi bakłażanowe w poprzednim wpisie. Jak ja Ci się za to wszystko odwdzięczę, to nie wiem...

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/06 18:00:34:

    Majanko, ja też uwielbiam cukinię. Pozdrawiam!

    Dziękuję, Inka!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!