Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 06 sierpnia 2014

Waniliowe ciasto ze śliwkami

W tym waniliowo - cytrynowym cieście słodycz została przełamana lekko kwaskowymi śliwkami. Jest to bardzo smaczna kompozycja, warta wypróbowania. Poza sezonem można użyć mrożonych śliwek. Przepis wg Marthy Stewart.



2/3 kostki masła (kostki mającej 200g)
2/3 szklanki cukru
3 jajka rozmiar L
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki kwaśne gęstej śmietany 12%
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka kuchennej sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
12 śliwek węgierek
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder do posypania

Śliwki umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki, pestki usunąć. Śliwki wymieszać z mąką ziemniaczaną, by je dokładnie pokryła.

Miękkie masło utrzeć za pomocą robota kuchennego dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać sól, śmietanę, otartą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Następnie, mieszając, dodawać przesianą mąkę.

Ciasto przełożyć do okrągłej formy do pieczenia - tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozłożyć śliwki - nie wciskać ich w ciasto.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut, aż będzie złote, a patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Posypać cukrem pudrem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 06 sierpnia 2014 15:15

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/06 19:14:02:

    Cudowne mięciutkie i puchate, pełne owoców - musiało smakować wybornie! :)

  • Gość Inka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/08/07 08:57:30:

    Szefowo, Kusicielko! Zgłaszam reklamację! Przybyłam tu o poranku, żeby znaleźć przepis na pierogi z mięsem, bowiem mięsożerna część rodziny domaga się ich od kilku dni. Znalazłam, owszem i zamierzam skorzystać, ale to ciasto... Przeczytałam przepis i zapachniało mi połączenie śliwek i wanilii... A w dodatku cukier - puder na wierzchu... Siła wyższa cukiernicza oraz łakomstwo nakazują mi wypróbować ten przepis, szczególnie, że temperatura nieco spadła i można skorzystać z piekarnika bez groźby upieczenia samej siebie, a nie tylko ciasta. Ale tak nie można człowieka kusić, oj nie... ;-)
    P.S. Smakowite zdjęcie.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/07 11:51:36:

    Gin86, bardzo mi miło, że Ci się podoba, dziękuję za odwiedziny na blogu :)

    Szefowo Inko, nie pozostaje teraz nic innego, jak ruszyć po śliwki i piec ciasto, hahaha :)
    Dziękuję :)

  • Gość Inka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/08/07 12:37:11:

    EDIT: ciasto już upieczone, hi, hi. Urlop + deszcz za oknem sprawiły, że poczułam zew piekarnika. Teraz chodzę wokół blaszki, jak tygrys po klatce i czekam, aż przestygnie. A wszystko przez Ciebie!
    Dziękuję :)
    A szefowa ze mnie taka, jak z koziego ogona orkiestra wojskowa. Ale za podkuchenną dziewkę mogę u Ciebie robić. :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/08 21:03:15:

    Inka, działasz jak błyskawica :) Mam nadzieję, że ciasto ładnie się udało i smakowało :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/09 22:43:02:

    Ot i pyszność! Ze śliwkami jeszcze w tym roku nie piekłam. Pewnie we wrześniu ;)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/10 16:08:56:

    Dziękuję, Majanko. Bardzo lubię dodatek śliwek w cieście: intrygująco ożywiają słodki smak ciasta swą lekką kwasowością. :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!