Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 08 września 2014

Jak ugotować kukurydzę? Gotowana kukurydza

Kukurydza pochodzi z obszarów dzisiejszego środkowego Meksyku. Składa się głównie ze skrobi, jednak zawiera również  witaminy B, E i A. oraz kilka cennych składników mineralnych – fosfor, selen, potas i magnez, przez co stanowi cenne źródło pożywienia. Co ważne dla alergików, nie zawiera glutenu. Czasem nazywa się ją prawdziwym złotem Majów, dla których stanowiła podstawę wyżywienia. Posiadali oni nawet bogów związanych z kukurydzą i wierzyli, że pierwsi ludzie zostali stworzeni ciasta kukurydzianego (dla zainteresowanych mitologią Majów więcej informacji tutaj - klik). Póki mamy sezon na świeżą kukurydzę, warto z niego korzystać.



woda
1 łyżka cukru
kukurydza w kolbach
masło
sól


Jeśli to możliwe, kupujemy kukurydzę, która nie została obrana z wierzchnich liści. Powinny być one w żywym odcieniu zieleni, nie pożółkłe, nie wyschnięte. Takie kolby przechowujemy bez pozbawiania ich liści. Liście zdejmujemy dopiero bezpośrednio przed gotowaniem - przedłuża to świeżość kukurydzy, zapobiega wysychaniu ziaren i zapewnia lepszy smak.
Jeśli dostępna jest wyłącznie obrana kukurydza - trudne, też się uda.


1. Dobieramy garnek takiej wielkości, by swobodnie zmieściły się w nim kolby kukurydzy. Wlewamy ok. 2/3 wody i wsypujemy łyżkę cukru.

Wody do gotowania kukurydzy absolutnie nie solimy. Sól powoduje twardnienie ziaren.


Czekamy, aż woda się zagotuje.

2. Na wrzącą wodę wkładamy kolby kukurydzy (pozbawione liści i włókien). Przykrywamy garnek pokrywką i czekamy, aż woda ponownie zawrze. Od tego momentu gotujemy kukurydzę przez 1 minutę.

Uwaga: im dłużej gotujemy kukurydzę, tym bardziej robi się ona twarda, nie miękka!

Kukurydzę wyjmujemy od razu w wody. Nie pozostawiamy jej w garnku, by nie stwardniała.

Gorącą kukurydzę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy solą.

Gotowe!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 08 września 2014 09:41

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ilovebake.pl napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/08 16:12:10:

    fajny pomysł na post- na czasie :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/09 10:22:53:

    Dziękuję, Ilovebake :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!