Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 03 września 2014

Ogórki kanapkowe. Pikle. Bread and butter pickles.

Póki trwa jeszcze sezon ogórkowy, spieszę, by podać przepis na smakołyk, do którego wykonania bardzo Was zachęcam.Te pełne smaku, chrupiące (bardzo chrupiące!) ogórki pasują nie tylko do kanapek. Można je również wykorzystać jako dodatek do obiadu lub składnik sałatek. Skąd zatem wzięła się ich nazwa? W oryginale "bread and butter pickles" to dosłownie pikle do chleba z masłem. W czasach Wielkiej Depresji często bywało, że jedynym, co można było położy co na kanapkę, były ogórki. Innych rzeczy po prostu nie było. Jak łatwo się domyślić, zimą, kiedy brakowało również świeżych warzyw, sytuacja stawała się jeszcze cięższa, dlatego starano się jak największe ilości ogórków zakonserwować, by starczyły na jak najdłużej. Bez względu jednak na ten smutny rodowód dania warto nadal cieszyć się piklami, ponieważ są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Przepis na podstawie bloga Foodwishes.



1 kg niedużych, jędrnych ogórków
1/3 szklanki soli kamiennej  niejodowanej
1 cebula
1/2 papryki

zalewa:
2 szklanki octu 10%
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/5 łyżeczki mielonych goździków (lub 1-2 całe goździki)
2 ząbki czosnku
ew. chili do smaku


1. Ogórki kroimy na plastry grubości ok. 0,5 cm (nie powinny być zbyt cienkie). Cebulę obieramy i kroimy w pióra, paprykę w drobne paski lub kostkę. Wszystko to zasypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 2 godzimy, bo warzywa puściły sok.

Po tym czasie odcedzamy ogórki na sicie i dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Mówiąc "dokładnie", mam na myśli co najmniej ok. 2 minut aktywnego płukania (możemy w tym czasie także mieszać ogórki łyżką). Chodzi o to, by wypłukać sól z ogórków. Nie martwcie się - z ogórków nie wypłucze się smak, nie będą też nadmiernie słone. zostanie w nich dokładnie taka ilość soli, jaka powinna tam być. Z tego też powodu, jak widać, nie dodaje się już soli do zalewy.



2. Przygotowujemy zalewę, umieszczając w garnku wszystkie wskazane wyżej składniki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 minuty. Wyłączamy palnik i dodajemy ogórki.
Ponownie włączamy palnik. Mieszając, doprowadzamy zalewę do wrzenia, lecz tym razem nie pozwalamy się jej zagotować.

Gorące ogórki przekładamy do słoików wraz z zalewą. Studzimy, stawiając słoiki na zakrętkach. Po tym czasie ogórki, które planujemy jeść, wstawiamy do lodówki. Nadają się do jedzenia, kiedy tylko się wychłodzą.

Jeśli chcemy zrobić większą partię pikli i przechowywać je przez dłuższy czas, można poddać słoiki krótkiej, 2-minutowej pasteryzacji.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 03 września 2014 15:27

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/03 22:03:25:

    O, jakie fajne są te ogóreczki. :)
    Pozdrowionka

  • Gość Inka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/09/04 13:06:00:

    O, bardzo fajny pomysł. Ja robię podobną sałatkę w zalewie chilii, na pikantnie.
    A w ogóle to dobrze, że wróciłaś, Szefowo. Jak Ciebie nie ma na blogu, to zaczynam kombinować z własnymi (aaaa...!) pomysłami w kuchni i już zdążyłam wyprodukować sernik kajmakowy na kruchym spodzie. "Kruchy" w moim przypadku okazał się tylko słowem na piśmie, bo za pomocą tego spodu można by sąsiadom okna powybijać. Przy próbie ugryzienia - sztuczna paszczęka gwarantowana.
    Masa serowa wyszła pyszna, więc sobie wygrzebałam z blaszki wierzch sernikowy...
    Buuuu!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/04 15:43:42:

    Dziękuję, Majanko, pozdrawiam! :)

    Inka, eksperymenty, nawet te mniej udane, ZAWSZE nas czegoś uczą! Warto eksperymentować! Ogórki z chilli też robię, też dobre są. :)

  • Gość elunia_1 napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/09/07 16:49:21:

    Czy one są bardzo octowe ? ( 2 szkl. octu na 1/2 szkl. wody?)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/09/08 09:24:13:

    Zależy, co się rozumie przez "bardzo" :) Jak dla mnie są one tak samo octowe, jak np. każde kupne ogórki w occie (czyli konserwowe). Czyli w sam raz.

  • Gość elunia_1 napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/09/09 16:55:26:

    Dziękuję za odpowiedź. Czyli dla mnie też w sam raz. Pozdrawiam

  • Gość goleczek napisał(a) z 83.218.116.* komentarz datowany na 2016/07/17 22:25:49:

    Jak dla mnie bardzo octowe. Drugim problemem jest pływające ziarenka pieprzu i gorczycy, ktore jak wyciagasz ze słoika to trzeba oczyszczac z pikli. Smak podobny jak do tych co jadlam w USA ale za duzo octu. Kolejna porcje jak bede robić to occie 6% i pogotuje dluzej i odcedze z przypraw.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/07/18 11:30:51:

    Goleczek, ilość octu można, a nawet należy, oczywiście dostosować do swojego smaku :) - nam akurat takie odpowiadają. Nie jadam ich samodzielnie, jako sałatki obiadowej, lecz dodaję do kanapek i burgerów, a wówczas wyrazisty smak jest dla mnie zaletą. Mi osobiście ziarenka gorczycy nie przeszkadzają, lecz naturalnie, kiedy pikle się już zamarynują, można je odcedzić i ponownie włożyć do słoika. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters