Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 25 września 2014

Ryż z chutneyem z cebuli

Indyjski chutney z cebuli może stanowić dodatek do dań (mięs lub ryb), jak również występować jako samodzielny sos, np. do ryżu. Idealny jako szybki, naprawdę smaczny posiłek na studencką kieszeń :) Będziecie zaskoczeni, że cebula może mieć tyle smaku, choć oczywiście można by dodać do chutneyu inne warzywa, np. czerwoną paprykę. Przepis inspirowany Madhura's Recipe.



250 ml ryżu basmati

2 duże cebule
1 łyżeczka ziaren gorczycy
papryczka chili - ilość do smaku
1/4 łyżeczki mielonego kuminu

1 łyżeczka chutneyu z tamaryndowca ( lub 1 łyżeczka soku z cytryny)
2 łyżki rodzynek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Podsmażyć obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę.
Gdy cebula się zrumieni, odsuwamy ja na bok patelni i wsypujemy na olej ziarna gorczycy,kumin oraz chili. Gdy gorczyca zacznie pękać, mieszamy całość i dodajemy tamaryndowiec / sok z cytryny i rodzynki. Podlewamy 2-3 łyżami wody i dusimy, aż cebula będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy na ciepło.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 25 września 2014 14:45

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Inka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/09/26 11:59:56:

    Ochchch, jaka cebulka :) Aż mi zapachniało. Zdecydowanie coś dla mnie, szczególnie na obiad w taki szary dzień, jak dzisiaj.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!