Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 17 listopada 2014

Pikantne skrzydełka Buffalo. Buffalo chicken wings.

Skrzydełka Buffalo (Buffalo wings) są popularną (chciało by się rzec "kultową") potrawą kuchni amerykańskiej, uwielbianą zarówno za smak jak i za szybkość i prostotę przygotowania. Jak w przypadku większości słynnych potraw, początki ich powstania nie są jasne. Za najbardziej prawdopodobną uznaje się wersję, że zostały wymyślone w latach sześćdziesiątych, przez Teressę Bellissimo, która wraz z mężem Frankiem prowadziła bar w Anchor Bay w Buffalo (stan Nowy Jork). Przepis na sos zamieszczałam już wcześniej, ponieważ jest na tyle uniwersalny, że można go używać do wielu innych potraw. Dziś pora na na pikantno - słodkie skrzydełka - już na Was czekają - szykujcie serwetki, bo bez ubrudzenia dłoni się nie obędzie! Możecie je przygotować nawet, jeśli nie macie dostępu do piekarnika.



16 skrzydełek z kurczaka
1 łyżka miodu
olej


sos:
1/2 szklanki ostrego sosu chilli sriracha
4 łyżki masła
1 łyżka białego octu
1 łyżeczka sosu Worcester
1/2 łyżeczki cukru
mały, siekany ząbek czosnku
sól do smaku


1.  Skrzydełka kroimy w stawach na 3 części. Lotki odrzucamy (można je zamrozić i dodać do gotowania rosołu).   Pozostają nam 32 kawałki.

Mamy do wyboru trzy metody przygotowania skrzydełek:

a. Piekarnik. Skrzydełka układamy równomierną warstwą na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy 1 łyżką cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 20-30 minut - aż skrzydełka będą rumiane.

b.  Głębokie smażenie. Skrzydełka smażymy na głębokim oleju (garnek, frytkownica) aż będą rumiane.

c. Patelnia (moja ulubiona metoda). W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wodę wkładamy skrzydełka. Gotujemy 5 minut od momentu ponownego zawrzenia. Odcedzamy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Skrzydełka smażymy z obu stron, aż będą złote (po odwróceniu na drugą stronę posypujemy 1 łyżką cukru).

2. Kiedy skrzydełka się robią, przygotowujemy sos.
W rondelku rozpuszczamy masło w ostrym sosie sriracha. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy, mieszając. Sos doprawiamy ew. do smaku solą.

3. Gorące skrzydełka mieszamy z sosem i 1 łyżką miodu. Podajemy od razu, gorące.

Danie to najlepiej smakuje na świeżo, nie warto więc robić dużej porcji z myślą, by została na drugi dzień. Robi się je na tyle szybko, że przygotowanie kolejnej porcji nie jest dużym problemem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 17 listopada 2014 15:10

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/17 17:52:36:

    Pysznie wyglądają te skrzydełka. Ja chyba jeszcze nie jadłam takich.
    Pozdrawiam :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/18 09:12:01:

    Wobec tego polecam, bo są bardzo smaczne :)

  • Gość Inka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/11/20 09:20:14:

    Drogi komputerku, jeżeli jeszcze raz nie dodasz mojego komentarza pod wpis Szefowej oświadczam, że skończysz jak te skrzydełka - przyprawiony i upieczony na stosownym złomowisku!!!!!!!!!!!!!!!
    A teraz wpis: jeszcze nigdy tak nie przyrządzałam kurczaka, pomysł bardzo fajny i łatwy. A ochotników-mięsożerców drobiowych w domu mam. :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2014/11/21 11:17:44:

    My nawet jedliśmy je wczoraj. Nie było konkretnego pomysłu na obiad, padła więc propozycja: a może skrzydełka? Siup do sklepu po skrzydełka i w kilka chwil smaczne jedzonko gotowe! (metoda garnkowo-patelniowa) Osobiście polecam: jeśli nie będziesz sama ich jadła, zrobienie tego dana dla innych nie sprawi Ci wcale dużo kłopotu :) .

  • Gość Inka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/11/22 11:24:30:

    Upiekłam. I wyszło na jaw coś, o czym nie pomyślałam wcześniej: to jest świetne danie dla dzieci! Odwiedziła mnie koleżanka z dwójką swoich pociech. Ile było zabawy i radości przy jedzeniu tych skrzydełek rękoma :) Dobry pomysł na obiad dla niejadków: mnóstwo radochy, a jedzenie niejako obok. :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!