Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 20 stycznia 2015

Ciasto bananawo kawowe

Banany i kawa to udany duet. Świetnie uzupełniają się w tym cieście, łącząc słodycz i smak bananów z delikatnym, uwodzącym zapachem kawy. Miękkie i delikatne. Idealne do popołudniowej... kawy :) lub herbaty. Polecam!



2 średnie dojrzałe banany (najlepiej z brązowymi plamkami)
3/4 szklanki cukru
100 g masła
3 duże jajka
1 łyżka mleka
aromat waniliowy - ok. 2-3 krople
6 lekko czubatych łyżeczek dobrej kawy rozpuszczalnej + 100 ml wrzącej wody
ok. 2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


1. Banany obrać. Ugnieść w misce na jednolitą masę za pomocą tłuczka do ziemniaków (można także użyć robota kuchennego). W 125 ml wrzącej wody rozpuścić dokładnie kawę. Odstawić, by trochę ostygła.

2. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie zmiksować z cukrem. Dodać ugniecione banany, zmiksować. Mieszając, dodawać po jednym jajku. Dodać aromat waniliowy i łyżkę mleka.Następnie wlać przygotowaną kawę, zmiksować.

Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie zmiksować.

3. Przełożyć ciasto do foremki do pieczenia (22 cm x 10 cm), wyrównać powierzchnię.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.przez 1 godzinę i 10 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce do pieczenia.
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 20 stycznia 2015 15:51

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Inka napisał(a) z *.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2015/01/20 20:03:11:

    Przybyłam po kopytka szwajcarskie, a tu takie rzeczy! Połączenie idealne, kawa i banany. No, dobrze, prawie idealne, bo ideał stanowi kawa, banan i czekolada.
    Najlepiej mleczna.
    I jeszcze karmel.
    I miód.
    I może trochę orzeszków...
    Idę już stąd do kopytek, bo nie przestanę!
    :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/21 09:04:20:

    Hahahaha.
    Możesz polać ciasto polewą czekoladową. :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2015/01/21 20:31:35:

    Też przepadam za połączeniem bananów z kawą :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!