Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Turecki kurczak z warzywami z patelni. Mantarli Tavuk Sote, Sebzeli Tavuk

Uwielbiam kuchnię turecką. Uwielbiam również potrawy pełne warzyw. Ten przepis łączy w sobie te dwie cechy: mamy tu mnóstwo warzyw, mamy kurczaka oraz tureckie smaki. Potrawa jest prosta i szybka w wykonaniu, smaczna i kolorowa. Bardzo polecam. Przepis na podstawie Easy Turkish Recipies.



1 duża pierś kurczaka + 2 łyżki oleju + 1 łyżeczka tureckiej pasty paprykowej (do kupienia w sklepach typu kuchnie świata bądź na Internecie) + szczypta soli

250 g pieczarek
1 mała cukinia
1 duża cebula
1 marchewka
1 papryka czerwona
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki tureckiej pasty paprykowej
2 pomidory
1 łyżeczka oregano
ew. chili do smaku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
olej do smażenia

1. Filet kurczaka pokroić w nieduża kostkę. Wymieszać zew szczypta soli, olejem i pastą paprykową. Odstawić do marynowania na 15 minut. (w tym czasie szykujemy warzywa).

2. Cukinie kroimy w słupki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy na pół a następnie w grube "półksiężyce", które rozdzielamy na pojedyncze listki. Pieczarki kroimy w grubsze plastry. Czosnek obieramy o drobno siekamy. Pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę.

3. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kurczaka, aż będzie złoty. zdejmujemy z patelni.
Następnie smażymy cukinię wraz z marchewką, mieszając. Po kilku minutach dodajemy grzyby, cebule i paprykę. Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
Ponownie dodajemy na patelnię kurczaka. Wsypujemy oregano, czosnek oraz dodajemy pastę paprykową. dokładnie mieszamy.
Dodajemy pomidory, mieszamy. Zmniejszamy ogień i smażymy całość jeszcze ok. 5 minut, mieszając, aż sok z pomidorów odparuje. Nie dusimy całości za długo - smaki dania powinny się połączyć, lecz warzywa nie powinny zanadto rozmięknąć.
Doprawiamy danie do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ew. chili, jeśli lubimy pikantne smaki.


Podajemy gorące, ze świeżym pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub z ryżem (na zdjęciu z ryżem po turecku).

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 26 stycznia 2015 12:41

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!