Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 06 lutego 2015

Warzywa z woka z kluskami z tortilli

Poniższy przepis to świetny pomysł na błyskawiczny, pożywny obiad pełen warzyw. Stopień ostrości sosu można z łatwością dostosować do własnego gustu. Jeśli chcemy, by danie miało więcej sosu, podwajamy jego ilość. Bardzo polecam! Przepis na podstawie MarhurasRecipe.com .



4 tortille pszenne*
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
6 pieczarek
4 liście kapusty pekińskiej

sos:
ok. 1/2 szklanki dobrego keczupu
1-2 łyżeczki ostrego sosu chili
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
świeżo mielony czarny pieprz do smaku

olej do smażenia

1. Papryki kroimy w paski, marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Obraną cebulę kroimy w grube pióra, pieczarki - w plastry, liście kapusty pekińskiej - w paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

Tortille kroimy na  pół a następnie w paski.
Z podanych składników przygotowujemy sos.


2. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć, mieszając, obie papryki z marchewką. Następnie dodać cebulę, czosnek i pieczarki. Gdy cebula będzie szklista, dodać kapustę pekińska i zalać całość sosem. Wymieszać, po czym dodać tortille. Całość dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażyć razem jeszcze 2-3 minuty, by tortille nasiąkły sosem. Podawać gorące.

* Madhura używa indyjskich placków chapati, jednak tortille były dla mnie bardziej dostępne

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 06 lutego 2015 13:58

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!