Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 09 marca 2015

Dongas, czyli sznycel wieprzowy po koreańsku

Japońska kuchnia yoshoku posiada swoją odpowiedź na zachodni sznycel. Tonkatsu przywędrował do Japonii w XIX wieku, wraz z przybyszami z zachodu. Niezwykle szybko zyskał popularność i poprzez swe dodatki został przystosowany do gustów smakowych Japończyków. Z Japonii katsu (czyli kotlet) przeniósł się także do Korei, również zyskując wielu zwolenników. Jak wszędzie, także i w Korei nadano mu swoiste akcenty smakowe. Dla nich właśnie warto go przygotować. Dzięki dodatkom to, co znamy jako "zwykły" kotlet schabowy zyskuje nowy, bardzo smaczny wymiar, stanowiący miłą odmianę na stole. Przepis na Katsu chicken w wersji japońskiej znajdziecie tu - klik. Przepis na sznycel po koreańsku, zwany "Donkatsu", "Donkkaseu" lub "Dongas" pochodzi od Maangchi.



Dongas:
schab w kawałku
jajka + szczypta soli
mąka pszenna
bułka tarta

ryż + sól do smaku

sałatka z kapusty:
biała kapusta

olej
cukier
sos słodki chili

różowy sos:
1/2 szklanki majonezu

4 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki keczupu - dla zabarwienia sosu

sos koreański:
1/3 szklanki sosu sojowego

1/3 szklanki keczupu
1/3 szklanki łagodnej pasty z papryki
4 łyżki cukru
1/3 szklanki majonezu
2 obrane, posiekane ząbki czosnku
1-2 łyżki ziaren sezamu
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
ostry sos chili - ilość do smaku
2 łyżki miodu
ok. 100 ml wody

1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem soli - ilość do smaku. Możemy również posolić już ugotowany ryż.


2. Surówka z kapusty: kapustę drobno szatkujemy lub bardzo drobno kroimy nożem. Na 1 szklankę szatkowanej kapusty dodajemy 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę sosu chili. Całość dokładnie mieszamy (ugniatając łyżką lub dłonią) i odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły.

3. Różowy sos: składniki sosu mieszamy. Sos powinien być w smaku cytrynowo - słodki. Odstawiamy sos do lodówki.

4. Sos koreański: W rondelku, mieszając,  podgrzewamy sos sojowy, keczup, pastę paprykową i cukier. Zagotowujemy. Dodajemy majonez, czosnek, sezam i pieprz, doprawiamy do smaku sosem chili. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy miód. Mieszając energicznie, gotujemy, aż sos stanie się szklisty.

Wówczas zdejmujemy sos z palnika i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie wlewamy wodę. Ponownie zagotowujemy sos. Mieszając, gotujemy sos kilka chwil. Możemy dolać więcej wody, jeśli potrzebujemy rzadszego sosu.

5. Sznycel Dongas: mięso dzielimy na kotlety*, które rozbijamy na bardzo cienko tłuczkiem. Panierujemy kolejno w mące, rozmąconym ze szczyptą soli, jajku oraz bułce. Dociskamy mocno dłonią, by panierka dobrze się trzymała. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.

6. Na talerzach układamy płasko porcję ryżu, którą skrapiamy brązowym sosem. Na ryżu układamy pokrojone w paski sznycle, które także skrapiamy brązowym sosem. Podajemy z sałatką z kapusty i różowym sosem.

* Tutaj znajdziecie wskazówkę, jak zrobić sznycle w dużym rozmiarze- klik.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 09 marca 2015 12:27

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • bryssska napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/09 14:02:40:

    musi być pyszny bo wygląda że tak;

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/10 12:21:50:

    Dziękuję, bryssska!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!