Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 11 marca 2015

Gnocchi lub kopytka z cukinią, pomidorem i fetą

Pysznie, i jak prosto. Wystarczy kilka składników, by wyczarować smaczny, zdrowy, kolorowy obiad. Jeśli nie macie gnocchi, użyjcie kopytek ziemniaczanych. Będzie równie smacznie. Ten przepis nadaje się także świetnie do wykorzystania kopytek, które pozostały z obiadu. Raz-dwa-trzy! Choć za oknem nie ma jeszcze wiosny, możemy ją mieć na talerzu! :) Przepis na podstawie Lecker.de.



500 g gnocchi lub kopytek
1 duża cukinia
1 duża cebula
12 pomidorków koktajlowych / cherry
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
sól do smaku
ew. chili
6-8 listków świeżej bazylii

2-4 łyżki octu balsamicznego

sos:
ok. 120 g sera feta
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
1-2 łyżki siekanego koperku
mleko

olej do smażenia

1. Przygotowujemy sos: fetę ucieramy ze śmietaną i koperkiem. Dodajemy mleko aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

2. Ugotowane gnocchi lub kopytka lekko rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni.

Następnie rumienimy cukinię pokrojoną w pół plastry, dodając tymianek, oregano i pieprz. Jeśli danie ma być bardziej pikantne, możemy dodać również chili.
Dodajemy obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażone wcześniej gnocchi / kopytka. Chwilę razem smażymy.

Na samym końcu dodajemy porwane listki bazylii, skrapiamy całość octem balsamicznym i solimy danie do smaku (pamiętajmy, że sos z fetą będzie także słony).

Porcje wykładamy na talerze, polewamy sosem, podajemy.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 11 marca 2015 14:09

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Inka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2015/03/11 21:29:41:

    I znowu narobiłaś mi smaku na kopytka! Ech... I pewnie znowu zrobię je za pomocą foremek do ciastek, bo moje dwie lewe, zawiązane na supeł rączki, nie dadzą rady pokroić wałka z ciasta na klasyczne kopytka. ;)

  • bryssska napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/12 11:32:13:

    co za obiad, aż się głodna zrobiłam, pozdrawiam

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/12 13:06:52:

    Inka, wierzę w Twoje rączki, musi się udać :))

    Dziękuję, brysska, mam nadzieję, że spróbujesz i Ci zasmakuje :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!