Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 30 kwietnia 2015

Prosta salsa z avocado, pomidora i cebuli

W języku hiszpańskim słowo "salsa" oznacza po prostu "sos". Sosy są niezwykle popularnym elementem kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej i Tex-Mex. "Salsa" oznacza nie tylko sos o plynnej konsystencji, lecz także rożnego rodzaju, różnie doprawiane mieszanki drobno siekanych warzyw i/lub owoców, które podaje się jako dodatek smakowy do dań, np. potraw rybnych i mięsnych, do tortilli czy do tacos.



1/2 avocado
1 pomidor
1 cebula
2 łyżki soku z limonki
sól do smaku


Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym połówkę avocado kroimy w drobna kostkę.
Dodajemy sok z cytryny i sól, do smaku, oraz obraną, posiekaną w drobną w kostkę cebulę oraz pokrojonego w drobną kostkę pomidora. Smak powinien być słonawy i intensywnie cytrynowy - w razie potrzeby można dodać więcej soku. 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 30 kwietnia 2015 12:35

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!