Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 15 maja 2015

Huevos rancheros, czyli jajka po ranczersku

Nie jest łatwo być ranczerem. By sprostać wszystkim wyzwaniom długiego i ciężkiego dnia pracy, potrzebne jest solidne śniadanie. Huevos rancheros są bardzo popularnym daniem kuchni meksykańskiej, lubianym nie tylko przez ranczerów. W zależności od apetytu, dostępnych składników i potrzeby, możemy przygotowywać je w wersji skromniejszej lub bardziej rozbudowanej. Podstawą są kukurydziane lub pszenne tortille, sadzone jajka i pikantny sos pomidorowy. W skład dania może wejść także meksykańska smażona fasola, plastry avocado lub guacamole oraz ryż.



dla 2 osób potrzebujemy:

2 pszenne tortille
2 jajka (lub więcej, wg upodobań)
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 łodyga selera naciowego - pokrojona drobno
1 świeża papryczka chili - pokrojona w plastry
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku -  obranego, posiekanego
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
starty żółty ser o wyrazistym smaku - u mnie cheddar
1/2 avocado - pokrojonego w plastry

meksykańska smażona fasola

olej do smażenia
masło do smażenia
ew. pietruszka lub kolendra do posypania dania


1. Przygotowujemy meksykańską smażoną fasolę.

W oddzielnym rondlu lub na głębokiej patelni przygotowujemy sos.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy obraną, posiekana cebulę, pokrojoną łodygę selera naciowego oraz pokrojoną w plastry papryczkę chili (jeśli danie ma być mniej pikantne, usuwamy pestki). Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, obrany i posiekany czosnek oraz oregano i kumin. Mieszamy. Smażymy na małym ogniu, aż sos odparuje i zgęstnieje. Wówczas doprawiamy go do smaku pieprzem i ew. dodatkowym chili.

2. W międzyczasie na maśle smażymy sadzone jajka.

3. Skropione wodą tortille podgrzewamy krotko z obu stron na suchej patelni.
Na każdej tortilli układamy porcję smażonej fasoli, porcję sosu, plasterki avocado oraz jajka. Całość posypujemy startym żółtym serem i ew. pietruszką lub kolendra. Podajemy gorące (jemy nożem i widelcem).

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 15 maja 2015 13:37

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!