Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 26 czerwca 2015

Domowa smażona kiełbasa / kiełbaska do hot-doga

Gdy zobaczyłam ten przepis na moim ulubionym kanale Foodwishes, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Domowa grillowana kiełbasa, gotowa w 5 minut - zdecydowanie coś genialnego! Tak też było! Przygotowanie takich kiełbasek zajmuje dosłownie kilka chwil, a - co najlepsze - można je przygotować ze sporym wyprzedzeniem, np. wieczorem, i po prostu przechować w lodówce do rana, by cieszyć się pysznym, pożywnym śniadaniem. Taka kiełbaska bowiem świetnie sprawdzi się jako hot-dog lub dodatek do jajecznicy. Świeże warzywa - i posiłek gotowy. Czy smakuje ona jak parówka? Nie. Nie smakuje też jak typowa polska sklepowa wędzona kiełbasa. Jest to rodzaj surowej kiełbasy do grillowania, smażenia lub pieczenia. Jest tak smaczna, że z pewnością nie będziecie zawiedzeni, hot-dog z nią jest przepyszny. Wiem, że będę często wracać do tego przepisu, ponieważ niezwykle sobie cenię zdrowe, domowe wyroby.



400 g mielonego mięsa wołowego
200 g mielonego mięsa wieprzowego
2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka hiszpańskiej wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli w płatkach
1-2 łyżeczki soli (do smaku)
ok. 1/3 szklanki zimnej wody


folia spożywcza

Oba rodzaje mięs dokładnie mieszamy z przyprawami. Dodajemy wodę (jak najzimniejszą). Dokładnie wyrabiamy całą masę, aż stanie się spójna i zwarta.
Następnie masę dzielimy na 8 równej wielkości kawałków.
Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy kiełbaski. Każdą kiełbaskę zawijamy w kawałek folii spożywczej, po czym ostatecznie nadajemy jej kształt, rolując ją po płaskiej powierzchni (blat kuchenny, deska do krojenia). Jeśli ma być podana jako hot-dog, dostosowujemy długość kielbaski do długości bułki.



Tak przygotowane kiełbaski możemy przechowywać w lodówce do 24 godzin.

Gdy gotowi jesteśmy do smażenia, odwijamy kiełbaski z folii i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ze wszystkich storn, aż będą ładnie brązowe.
Można je również usmażyć na zwykłej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, należy wówczas podlać 1-2 łyżki oleju.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 26 czerwca 2015 12:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/26 12:47:07:

    ale mi smaku zrobiłaś! Koniecznie do zrobienia

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/30 16:38:33:

    Izaa_a, życzę smacznego! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!