Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 24 czerwca 2015

Domowy Lemon Curd

"Curd" owocowy to rodzaj słodko - kwaskowego kremu, jaki wyrabia się najczęściej z owoców cytrusowych - choć spotyka się czasem również curd o smaku marakui czy mango. Z uwagi na bardzo dużą ilość soku owocowego, curd jest o wiele razy intensywniejszy w smaku od dżemu, konfitury czy powidła. Zatem, aby polubić lemon curd, musicie przede wszystkim lubić cytryny. A jeśli lubicie, jedząc lemon curd znajdziecie się w cytrynowym niebie, słonecznie żółtym i maksymalnie intensywnym w smaku. Historia curdu sięga XIX w., kiedy to w Anglii podawano lemon curd do tradycyjnego śniadania, oprócz dżemu. Lemon curd pasuje bowiem wspaniale do brytyjskich scones. Będzie również świetnym dodatkiem do tostów, pancakes'ow, placuszków, naleśników a nawet lodów! Tak naprawdę, granicę jego zastosowań określa jedynie Wasz smak i wyobraźnia. :)  Przepis na podstawie CupcakeJemma.



5 żółtek* + 2 całe jajka
sok z 3 cytryn + skorka otarta z jednej z nich (potrzeba ok. 110 ml soku)
110 g cukru
60 g masła

1. Do miski ścieramy skórkę z cytryny, następnie wlewamy wyciśnięty z cytryn sok. Dodajemy jajka, cukier i dokładnie mieszamy całość.

Następnie ustawiamy miskę na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą tak, by dno miski nie dotykało wody. (Czyli, stosujemy technikę kąpieli wodnej)
Para wodna ma za zadanie pomału ogrzewać masę jajeczną i zapewnić, że z jajek nie zrobi się jajecznica. Gotujemy zatem w ten sposób nasz curd, mieszając za pomocą rózgi kuchennej, aż masa zrobi się soczyście żółta, puchata i gęsta, o konsystencji budyniu. Może to zająć 10-30 minut. 


2. Gdy curd zgęstnieje, zestawiamy miskę z garnka. Dodajemy zimne, posiekane masło i dokładnie mieszamy, do jego całkowitego rozpuszczenia. Dzięki temu curd zyska smarowność i kremowy smak.  Następnie przecieramy curd przez sito, by pozbyć się wszelkich grudek i kawałków cytrynowej skórki, co zapewni nam kremowa konsystencję curdu.

3. Przetarty curd przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

Z podanej porcji otrzymujemy 1 słoik ok. 250 ml. Z uwagi na ograniczony czas przechowywania, nie ma sensu robienie wielkich porcji, lepiej jest przygotowywać go na świeżo.

* Pozostałe białka można wykorzystać do zrobienia pysznej, puchatej pomarańczowej babki na białkach (klik).

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 24 czerwca 2015 15:57

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!