Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 03 czerwca 2015

Parzaki, pampuchy, kluski na parze

U nas zawsze znane były jako parzaki, choć mają mnóstwo innych nazw: pampuchy, parowańce, parowce, kluski na parze czy bułki na parze. Mistrzynią w ich robieniu była moja Babcia. Jako dziecko uwielbiałam przyglądać się, jak Babcia je robi, i zajadać świeżutkie, jeszcze gorące bułeczki. Pyszne bez jakiegokolwiek dodatku. Kiedy parzaki ostygną, można je bez problemu odgrzewać i odsmażać (najlepiej na maśle z odrobiną oleju, pyszne!), podając je zarówno na słodko (z owocami, ze słodkimi sosami) jak i na wytrawnie (z sosami, jako dodatek do mięs, zapiec z serem żółtym i warzywami). Parzaki przygotowujemy albo na wkładce do gotowania na parze, którą umieszczamy w garnku z wodą (jak na zdjęciu poniżej), lub na cienkiej ściereczce przymocowanej do garnka z wodą (zobacz zdjęcie - klik)



500 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant (7 g) lub 25 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jajka
50 g masła
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli

olej


1. Drożdże rozpuścić w 1/2 ciepłego mleka wraz z łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

Dodać jajka, pozostały cukier, sól oraz  masło rozpuszczone w pozostałej połowie ciepłego mleka. Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie wyszło twarde.

2. Wyrobione ciasto dzielimy na 12 mniej więcej równych kawałków.
(czyli - najpierw na pól, każdą z połówek na pół, po czym każdą z nich na trzy części)

Z każdej kulki ciasta formujemy w dłoniach placuszek, który następnie zwijamy w okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy złączeniami do dołu. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, przykryte wilgotną ściereczką.

3. W garnku umieszczamy posmarowaną lekko olejem wkładkę do gotowania na parze. Wlewamy tyle wody, by nie sięgała ponad wkładkę (spód wkładki powinien być suchy, bułeczki, zgodnie ze swoją nazwą, gotują się wyłącznie na parze. W trakcie gotowania kolejnych partii, jeśli zajdzie taka potrzeba, uzupełniamy wodę).

Gdy woda się zagotuje, umieszczamy parzaki w garnku, po 3-4 sztuki na raz. gotujemy ok. 5-6 minut (w zależności od wielkości bułeczek).

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 03 czerwca 2015 12:33

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/03 18:22:42:

    Pychota! To danie dzieciństwa. Moja babcia je robiła, a nazywała parowańcami i my również tak na nie mówimy.
    Babcia podawała nam ze śmietaną i cukrem, to były czasy hehe :D.
    Pozdrowienia :)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/06 18:14:25:

    uwielbiam!!! ale mi smaku zrobiłaś

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/08 11:44:20:

    Majanka, można w ciągu wielu lat życia jeść i lubić przeróżne potrawy, ale myślę, że dań z dzieciństwa nie zapomina się nigdy :))
    Iza, miło mi, że trafiają w Twój gust :))

  • Gość Julka napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2019/01/08 16:12:11:

    Uwielbiam je

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/09 15:00:23:

    Julka, cieszę się!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!