Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 30 czerwca 2015

Popcorn w karmelu

Prażona kukurydza to jedna z najprostszych do zrobienia samodzielnie przekąsek. Domowy, jeszcze ciepły popcorn to prawdziwy przysmak. Jednak na tym temat się nie kończy - możemy nadać popcornowi różne smaki, na przykład - pokryć go karmelem. Zapach podczas przygotowywania popcornu z karmelem jest tak obłędny, że będziecie musieli baaaardzo uważać, by nie sięgnąć po gorący popcorn zbyt szybko i się nie poparzyć. Ale to dopiero zapach, poczekajcie na smak! Słodki z odrobiną słoności, chrupiący popcorn z pewnością stanie się jedną z Waszych ulubionych przekąsek.   Przepis wg Gordona Ramsaya "Gordon Ramsay's Home Cooking".



6 łyżek ziaren kukurydzy
6 łyżek oleju
1/3 łyżeczki soli

karmel:
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soli
1-2 łyżki masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej (sody kuchennej)


1. Na patelnię wlewamy olej i wsypujemy popcorn. Ziarna muszą leżeć na dnie patelni pojedynczą warstwą, w przeciwnym razie nie nagrzeją się wystarczająco i nie zmienią się w prażoną kukurydzę. 

Ziarna oprószamy równomiernie solą, po czym przykrywamy patelnię pokrywką (jest to konieczne).

Po przykryciu patelni włączamy palnik na średni płomień.
Już po chwili kukurydza zacznie pękać. Kiedy odgłosy pękania zaczną ustawać, potrząsnąć jeszcze raz patelnią, by wszystkim ziarenkom dać szansę na wystrzelenie, po czym zdjąć patelnię z ognia. 

Gotowy popcorn przesypujemy do naczynia, usuwając te ziarenka, które nie wystrzeliły (zawsze jest kilku takich bumelantów!), nie chcemy przecież, by ktoś połamał sobie zęby...

2. Teraz karmel: na suchą patelnię wsypujemy równomierną warstwą cukier. Oprószmy go solą. Stawiamy patelnię na małym ogniu i czekamy, aż cukier zacznie się najpierw rozpuszczać, a potem ciemnieć i karmelizować. Nie mieszamy na razie. Gdy będziemy mieli na patelni złoto jasnobrązowy (z pewnością nie chcemy bardzo ciemnego karmelu, ponieważ spalony karmel jest gorzki), płynny karmel, dodajemy masło i mieszamy. Dodajemy sodę i znów dokładnie mieszamy, aż masa zrobi się jasna i nabierze objętości. Zdejmujemy patelnię z palnika.
Do karmelu dodajemy popcorn i jak najdokładniej mieszamy, by ziarnka popcornu pokryły się karmelem.

Uwaga! Nie jemy od razu, chwilę odczekajmy, ponieważ gorący karmel jest naprawdę bardzo gorący!

Spójrzcie tylko na to...!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 30 czerwca 2015 16:37

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Katalina napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/07/01 12:27:13:

    W jednym Poirocie pt. "Wigilia wszystkich Świętych", jedzą gorące rodzynki i wyjmują je prosto z jakiegoś kotła:), dygresja średnio na temat, ale tak mi się skojarzyło jak ostrzegasz w przepisie, żeby uważać, bo są bardzo gorące. Wracając do tematu, popcorn w karmelu wygląda pysznie!

  • Gość Inka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2015/07/01 14:24:38:

    Łatwo powiedzieć: poczekać! ;) Karmel plus słony popcorn... Filmowy Wieczór Idealny.

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/02 15:06:31:

    Katalina, rzeczywiście jest taki moment, podczas przyjęcia dla dzieci :) Nazywa się to Snapdragon - rodzynki na półmisku/talerzu polewa się alkoholem i podpala. Faktycznie, dobre skojarzenie!

    inka, pewnie, że nie jest łatwo, ale nie warto ryzykować poparzenia ust :)

  • Gość Katalina napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/07/03 10:09:28:

    Dziękuję za podanie nazwy i wyjaśnienie Raindrop:)

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/01/16 17:41:30:

    popcorn do uprażenia wsypujemy na rozgrzany tłuszcz i częściej niż raz potrząsamy, wówczas wszystko się w całości upraży :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/18 13:11:25:

    Ja wolę i stosuję inną metodę - popcorn wrzucony na gorący tłuszcz zacznie strzelać od razu, co nie jest do końca bezpieczne. Lepiej jest dać go na zimny olej, przykryć patelnię pokrywką i dopiero podgrzać, potrząsając co jakiś czas. Ale co kto lubi.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!