Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 15 lipca 2015

Bułki Schlotzsky

Schlotzsky’s to amerykańska sieciowa restauracja, specjalizująca się w różnego rodzaju kanapkach. Kanapkach na podobno wyjątkowo smacznym pieczywie. Mówię "podobno", ponieważ nie próbowałam nigdy oryginału, jednak prezentowany poniżej przepis, wzorujący się na pieczywie od Schlotzsky'ego jest wyjątkowo smaczny. Bułeczki są miękkie, smaczne i ładnie zachowują świeżość. Pasują zarówno do kanapek na słodko, jaki wytrawnych, także do robienia grzanek. Przepis na podstawie Ambika's Kitchen.



1 szklanka mąki pszennej tortowej typ 450
1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650
1 opakowanie drożdży instant, 7g
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki sody kuchennej
1 łyżeczka soli
mąka kukurydziana lub semolina do posypania blachy do pieczenia

1. Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany (ok. 1/2 szklanki). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż  drożdże "ruszą".

2. Do dużej miski wlać mleko oraz jogurt, dodać sodę, wymieszać. Dodać sól oraz zaczyn drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, wyrabiając ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać więcej mąki, jednak generalnie ciasto powinno być dość luźne i lekko klejące. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w misce nakrytej ściereczką na godzinę.

3. Wyrośnięte ciasto oprószamy mąką i ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 9 równych części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę*. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej semoliną blasze. Lekko spłaszczamy je dłonią. W każdej bułeczce robimy dekoracyjne nacięcie. Bułeczki odstawiamy, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na 45-60 minut. Następnie każdą z bułeczek smarujemy lekko na powierzchni wodą (za pomocą pędzelka kuchennego).

4. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190 st. C przez 20 minut, aż będą z wierzchu złote. Studzimy na kratce.

* Z każdego kawałka najpierw formujemy w omączonych dłoniach placuszek, którego brzegi następnie zawijamy do środka, tworząc spójną kulkę. bułeczki układamy na blasze złączeniem do dołu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 15 lipca 2015 14:05

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/15 16:51:02:

    Wyglądają cudownie. Prawie poczułam ich zapach :) Świetne!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/16 14:06:09:

    Dziękuję, Daga :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!