Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 21 lipca 2015

Jak dobrać odpowiedni gatunek ziemniaka do potrawy. Typy ziemniaków.

Dobór odpowiedniego ziemniaka do potrawy, którą chcemy przegotować, może mieć kluczowe znaczenie dla ostatecznego efektu na talerzu. Gotując zupę nie chcemy rozgotowanej papki, tylko ładne kawałki. Podobnie z sałatkami - chcemy, by ziemniaki zachowały kształt, który im nadaliśmy podczas krojenia. Z kolei gotując ziemniaki do obiadu nie chcemy, by były zbyt twarde, bądź rozsypały się nam na talerzu. Co innego oczywiście, jeśli chcemy przygotować puree - wtedy miękkość ziemniaka będzie jego zaletą. Natomiast jeśli robimy kluski, nie chcemy by rozpadły się podczas gotowania - chcemy, by ciasto było spójne i kleiste. I tak dalej.... Z tego powodu warto poznać typy ziemniaków i ich właściwości.

Jest to bardzo proste, ponieważ wyróżniamy

3 główne typy ziemniaków



Oprócz nich są również dwa podtypy, które łączą cechy dwóch sąsiadujących typów. Producenci ziemniaków podchodzą do klienta z co raz większa dbałością, pisząc na opakowaniu, jaki typ ziemniaka ono zawiera, więc wybranie odpowiedniego rodzaju nie jest wcale trudne.

TYP A - to ziemniaki twarde, o małej zawartości skrobi. Nadają się do sałatek, do zup lub do smażenia w kawałkach. Po ugotowaniu ziemniak zachowuje kształt, nie rozpada się, można go łatwo pokroić w kostkę lub plastry.

TYP B - to ziemniaki ogólnoużytkowe, średnio twarde, nadające się do gotowania w wodzie lub na parze. Po ugotowaniu zachowują kształt, ale łatwo jest je rozgnieść. Idealne, jeśli chcemy podać do obiadu ziemniaki w całości, np. posypane koperkiem. Dobre również do zapiekanek.


TYP C - to ziemniaki najbardziej miękkie, sypkie, mączyste, kleiste, zawierają najwięcej skrobi. Po ugotowaniu łatwo się rozsypują, zatem są najlepsze na kluski, placki, kopytka, pyzy, puree, frytki lub do pieczenia w całości (np. w folii).

TYP AB - ziemniak sałatkowy z cechami wszechstronnie użytkowego - sałatki, zupy, zapiekanki

TYP BC - ziemniak wszechstronnie użytkowy z cechami mączystego - pyzy, kluski, placki

Więcej na temat nazw poszczególnych odmian możecie przeczytać na stornie Stowarzyszenia Polski Ziemniak.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 21 lipca 2015 11:35

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość blor napisał(a) z *.v35.interkam.pl komentarz datowany na 2015/07/21 11:54:37:

    Fajna porada, dzięki :)

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/21 17:13:11:

    Bardzo ciekawy post :) Często ciężko dostać odpowiednie ziemniaki ;/

  • Gość Katalina napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/07/22 13:31:59:

    Zawsze jestem pełna podziwu dla tabelek, grafik i wykresów, które umieszczasz na blogu Raindrop, zawsze podajesz dużo ważnych i ciekawych informacji. Musisz mieć niezwykle analityczny umysł:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/22 14:29:27:

    Blor, mam nadzieję, że się przyda :)

    Daga, to prawda - najzabawniejsze jest, że najlepiej oznaczone ziemniaki są w dużych marketach.

    Dziękuję, Katalino. Bardzo się staram, żeby wszystko było jak najjaśniej opisane i zrozumiałe :) Wiesz - myślę, że coś w tym jest! :)) (to pewnie przez te kryminały ;) )

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!