Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

czwartek, 02 lipca 2015

Jak zrobić idealne purée ziemniaczane



Purée ziemniaczane to jedna z najprostszych potraw, jakie możemy przygotować z ziemniaków, niezastąpiona do obiadu. Ziemniaki jako dodatek do obiadu cieszą się w Polsce największą popularnością (choć różnego rodzaju kasze szczęśliwie szybko je obecnie doganiają!), więc warto, by smak dania, które tak często pojawia się na naszych stołach, mieć dobrze dopracowany.

Przede wszystkim, należy być świadomym istnienia rożnych typów ziemniaków i wybrać odmianę, która najlepiej nadaje się do gotowania. Zapewni to nam gładkie puree. Jeśli natomiast uzyjemy np. ziemniaków sałatkowych, puree będzie grudkowate. Wybieramy zatem typ kulinarny BC,C lub ewentualnie B. Więcej o typach ziemniaków możecie przeczytać tutaj (klik).

Najsmaczniejsze, najbardziej intensywne w smaku purée wychodzi, jeśli ugotujemy ziemniaki na parze. Można to zrobić w specjalnym garnku przystosowanym do gotowania na parze, lub używając wkładki do gotowania na parze, która umieszczamy w zwykłym garnku, np. takiej.

Do wody dodajemy sól, dzięki czemu para wodna przenosi smak soli do ziemniaków.

Ugotowane do całkowitej miękkości ziemniaki ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, by masa nie miała grudek,  przeciskamy przez praskę lub ucieramy na krem malakserem/blenderem.

Teraz następuje moment wyboru - możemy użyć:
- masła
- mleka
- kwaśnej śmietany 12%
- maślanki

lub dowolnej kombinacji tych składnikowy.

Ja osobiście najbardziej lubię purée z dodatkiem niedużej ilości masła oraz maślanki. Lekko kwaśny smak maślanki doskonale współgra z ziemniakami.

Ilość dodanych płynów zależy od tego, jak bardzo kremowe chcemy mieć purée - im więcej ich dodamy, tym naturalnie purée będzie rzadsze.

Na samym końcu próbujemy purée i oceniamy, czy potrzebuje dodatkowej soli. Jeśli tak - solimy do smaku.

Purée ziemniaczane możemy posypać siekanym koperkiem, pietruszką lub szczypiorkiem.

Spróbujcie także:
Purée ziemniaczane z pieczarkami
Purée ziemniaczane z zielonym groszkiem
Purée ziemniaczane z kukurydzą
Champ - tłuczone ziemniaki po irlandzku ze szczypiorkiem
Colcannon - ziemniaki z kapustą po irlandzku

Ziemniaki z kiszoną kapustą - Kartofelkraut


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
czwartek, 02 lipca 2015 15:49

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość pod zielonym niebem napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/07/02 21:53:08:

    Idealne pure ziemniaczane to nie tylko kombinacja mleka i masła, ale przede wszystkim aksamitna konsystencja, a taką można uzyskać tylko dzięki przetarciu ziemniaków przez sito. Wymaga to oczywiście sporo pracy, ale efekt końcowy jest piorunujący. Polecam

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/03 11:57:52:

    Wierzę, że efekt przecierania przez sito jest świetny, jednak nie miałabym do tego siły i cierpliwości. Po półgodzinnym ucieraniu i z bólem rąk, nie miałabym już też nawet w sobie entuzjazmu, by je jeść. Specjalna praska do ziemniaków (jak ktoś chce, można przecisnąć nawet dwa razy) czy malakser radzą sobie z tym równie dobrze i nieporównywalnie szybciej :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!