Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 07 września 2015

Najlepszy sos barbecue wg Gordona Ramsaya. Szybki sos bbq.

To zdecydowanie najsmaczniejszy i najszybszy w przygotowaniu sos barbecue, jaki do tej pory robiłam. Bogaty w smaku, z tą charakterystyczną nutą dymnej wędzonki, która nadaje smak potrawom. Idealnie karmelizuje się podczas zapiekania. Znakomicie pasuje do mięs, drobiu czy ryb, równie dobrze sprawdzi się na kanapkach. Przepis wg. Gordona Ramsaya.



sos barbecue wg Gordona Ramsaya:
1 duża cebula
2-4 duże ząbki czosnku
2 czubate łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka octu winnego
2/3 szklanki dobrej jakości keczupu*
2 łyżki sosu Worcester
1/2 łyżeczki soli (do smaku)

oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Na niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę z obranym, drobno posiekanym czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy ocet, keczup i sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).

Gotowy sos możemy przelać do słoika i pasteryzować.
Bez pasteryzacji przechowujemy sos w lodowce do 2 tygodni.




* Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 07 września 2015 15:35

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/07 16:25:01:

    uwielbiam przepisy Gordona wiec ten sos sobie zapisuję

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/07 19:37:50:

    Lubię zapach sosu barbecue ! :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/08 13:25:07:

    Iza, ja również lubię jego przepisy. Ostatnio nabyłam nawet książkę :)

    Majanko, też lubię ten zapach. Zapachy są w ogóle dla mnie niezwykle istotne. Lubię mnóstwo kuchennych zapachów, np. zapach świeżo krojonego zielonego ogórka, czosnku czy zapach smażących się warzyw :)

  • wedith napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/08 19:00:17:

    Oj, jak tak zachęcasz to muszę wypróbować :) Wygląda bardzo soczyście :)

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/08 22:10:29:

    robiłam jest przepyszny!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/09 12:55:05:

    Atinko - bardzo się cieszę, że ten sos przypadł Ci do gustu, u nas stał się sosem BBQ nr 1. Bardzo też lubię przepisy Gordona. Pozdrawiam :)

  • Gość malina napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/04/16 20:51:13:

    Niesamowity sos :)

  • Gość sid napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2016/06/24 17:02:33:

    rzeczywiście sos jest rewelacyjny i wg mnie najlepszy to "polski" sos bbq Gordona Ramsaya!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/27 13:12:49:

    Sid, super, że przypadł Ci do gustu :)

  • Gość Pola_Sandey napisał(a) z 195.136.16.* komentarz datowany na 2017/04/10 23:43:05:

    Szukam w necie przepisu, który będzie najlepszy.Natrafiłam na ciekawy z zagranicznej stronki ale już mi to gdzieś wcięło.W Polsce pod tą nazwą często używa się zamienników, bez użycia tych wyszukanych składników jak np sos Worcestershire a mnie zależy na jak najbardziej zbliżonemu oryginałowi (o ile to możliwe,że taki przepis istnieje). Powtarza się w większości przepisach musztarda.Tu jej nie widzę. Ale przekonuje mnie fakt,że to przepis Ramzeja i Ty tak piszesz... bo wypróbowuje Twoje przepisy i bardzo mi smakują(na swoim blogu mam dodany Twój blog do ulubionych). Jednak czasami coś modyfikuję i tu mam zagwostkę czy nie dodać musztardy...ale nie chcę zmarnować składników. Kupiłam już dobrej jakości keczup Heinza... sos Wor... Czy próbowałaś wersji z musztardą?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/11 11:13:56:

    Pola_Sandey, miło mi, że do mnie zaglądasz.
    Gordon nie dodaje musztardy do stojego sosu, to z pewnością. Nie wiem, którego konkretnie sosu ze Stanów próbowałaś i jaki smak starasz się odnaleźć. Każdy ze stanów w USA ma swoją odmianę sosu bbq, są z tego bardzo dumni! :) W niektórych używa się musztardy. Zobacz, jak np. ciekawy jest biały sos bbq z Alabamy. Oczywiście, mówię na podstawie analizy przepisów i historii sosów na stronach amerykańskich, nie polskich. Ja sos Gordona uważam za najlepszy. Jeśli lubisz jednak musztardę, zrób eksperyment- zrób sos, po czym odlej 2 łyżki. Do tej ilości dodaj odrobinę musztardy. Jeśli Ci zasmakuje, dodaj do całości. W końcu potrawy mają smakować nam, a nie wyłącznie autorom przepisów :)

  • Gość Pola_Sandey napisał(a) z 195.136.16.* komentarz datowany na 2017/04/11 17:38:04:

    Masz rację.Zobaczymy jak to wyjdzie i postaram się dać znać. W piątek wyprawiam urodziny i planuje zrobić kawałki wieprzowej łopatki nadziane na szaszłyki właśnie w sosie BBQ. Także to będzie fristajl,bo też zastanawiam się jak to zrobić aby mięso przeszło dobrze marynatą było jednocześnie soczyste ale nie za miękkie *by nie spadać z szaszłyka.I chyba lekko je podpiekę do połowy surowości bez żadnych przypraw, po czym zanurzę w marynacie, nabije je na patyki i odstawię do lodówki na noc. I następnego dnia zapiekę przez około godziny (np w worku) i będę zaglądać czy się nie przypala,ewentualnie odwracać i sprawdzać mięso. Myślisz że to dobry pomysł?:)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/12 14:41:45:

    Myślę, że w przypadku kawałków karkówki nie trzeba się obawiać, że będą na tyle miękkie, by spadały z patyczków. Ja bym marynowała surowe mięso (można spokojnie przez noc), bo podpieczone do połowy nie przejdzie przyprawami - smak będzie tylko z wierzchu. Potem amerykanie smarują mięso sosem bbq i pieką. W połowie pieczenia można mięso znów posmarować sosem. Ostatnie smarowanie jest już przed samym podaniem. Uzyskuje się wtedy efekt, podpieczonego, lekko skarmelizowanego sosu. Dodatkowo, można sos też podać do maczania w nim kawałków mięsa. Daj znać, jak wyszło :)

  • Gość zkzmojzeszowaz napisał(a) z *.wic0m.net.pl komentarz datowany na 2017/07/23 18:15:21:

    amerykanie to są popaprańcy jeżeli chodzi BBQ, sprawa ma się inaczej dla mięs wołowych wszelkie p-h, t-b, tenderloin itp. tam dla niektórych mięs to tylko sól i pieprz reszta to malowanie porcelany, mięso wieprzowe schab, karkówka to murzyńskie zarcie natomiast żeberka baby back ribs to już coś i sos i przyprawy ale i samo grillowanie też jest ważne to tyle ......................

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!