Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 22 września 2015

Quiche z szynką, serem i pieczarkami. Tarta z szynką, serem i pieczarkami.

Czy wiecie, dlaczego przepis ma podwójną nazwę i jaka jest różnica między qiuche (wym. kisz] a tartą? Obydwa wypieki składają się z ciasta wypełnionego nadzieniem. W przypadku tarty nadzienie to może być słodkie lub wytrawne. W quiche nadzienie zazwyczaj jest wytrawne. Najsłynniejszym reprezentantem quiche jest quiche lorraine z Francji. Jeśli chodzi o ciasto, to do obu wypieków używa się ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego. W czym zatem tkwi różnica? Otóż, nadzienie w quiche zawsze jest zalewane kremem śmietanowo-jajecznym. W tarcie - nie koniecznie. Zatem, wypiek zalany kremem śmietanowo jajecznym możemy nazwać zarówno tartą, jak i quiche, natomiast wypiek bez zalewy (lub z inna zalewą) zawsze będzie tartą.

Myślę, że dodam do bloga tag "łatwe", którym będę oznaczać przepisy najłatwiejsze w wykonaniu. Takie, których przygotowanie nie powinno nikomu sprawić nawet najmniejszej trudności. Do takiej bowiem kategorii należy także ten przepis. Jeśli nie zostawicie Waszego quiche w piekarniku i nie pójdziecie w tym czasie do kina ;), to nie może się nie udać :) Oczywiście - nie zrażajcie się, że wpisy bez tego tagu będą trudne - nic podobnego! Jednak te z tagiem  "łatwe" będą mega-latwe :) .






1 opakowanie (400 g) świeżego, chłodzonego ciasta drożdżowego niesłodkiego (nazywanego też spodem do pizzy)*
200 g szynki
1 cebula
1 szklanka startego sera żółtego
250 g pieczarek

olej lub oliwa do smażenia

zalewa:
3 jajka
1 szklanka śmietanki UHT 18% ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli (do smaku)

1. Okrągłą formę do pieczenia tart wykładamy ciastem (nie zdejmując ciasta z papieru, w który jest zawinięte.

Odcinamy nadmiar ciasta np. nożycami kuchennymi. Puste miejsca z boku formy uzupełniamy ścinkami ciasta. Dookoła brzegu ciasta robimy ozdobne wzorki, przyszczypując co jakiś czas ciasto palcami.


2. Na cieście układamy kolejno równomiernymi warstwami:
- pokrojoną w kostkę szynkę, zrumienioną lekko na niewielkiej ilości oliwy wraz z obraną, siekaną cebulą;
- starty ser żółty;
- pokrojone w większą kostkę pieczarki, lekko zrumienione na niewielkiej ilości oliwy.

3. Quiche zalewamy kremem z jajek dokładnie rozmąconych ze śmietanką i mąką, dosolonym do smaku (smak powinien być wyrazisty). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez 20-25 minut, aż brzegi i wierzch będą złote.
Quiche wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na ok. 15 minut, by trochę przestygł.
Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. dobrze znosi odgrzewanie i transport.

Piekłam w formie o średnicy 28 cm i wysokości 3 cm.

* Można użyć również ciasta francuskiego. Jeśli nie chcecie używać kupnego ciasta, możecie przygotować własne ciasto z tego przepisu na pizzę.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 22 września 2015 13:39

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wedith napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/22 17:17:57:

    Wygląda wspaniale! Pychotka!

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/22 17:57:02:

    Ale pyszności :)

  • Gość Inka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2015/09/23 11:32:20:

    Ojjj, ktoś tu wie, co dobre :) Ja w przypływie braku przypływu pomysłu na obiad sięgam po "kisz". Ulubiony rodziny mej składa się z kruchego spodu z szynką, pieczarkami i serem, koniecznie zalany jajeczną polewą.
    Przepis na Twój spód do pizzy jest dobry, a co najważniejsze łatwy, często korzysta z niego moja siostra, bo kupne u nas bywają okropne i psują wszystko

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/09/24 12:58:16:

    Miło mi, że przepis trafia w Wasz gust :)

    Inka - cieszę się, że lubicie ten przepis na ciasto do pizzy :)

  • Gość ewa napisał(a) z *.hsi8.kabel-badenwuerttemberg.de komentarz datowany na 2016/06/15 09:29:08:

    Przepis wprowadziłam w życie wczoraj, pycha, z całego "kisz" została tylko mała porcyjka na lunch ;) zmodyfikowałam przepis, dodając jeszcze ser feta (z owczego), oliwki, zukinię i zioła prow. A jako spód użyłam kupnego ciasta do "quiche" :D

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/15 09:52:49:

    Ewo, bardzo się cieszę! Jestem pewna, że z dodatkami smakowało wybornie! Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters