Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 05 października 2015

Pieczeń wołowa w sosie grzybowym

Mam wrażenie, że wołowina nie jest póki co jeszcze tak popularna w Polsce, jak wieprzowina. Wieprzowiny leży w każdym sklepie mnóstwo, natomiast wołowinę kupić jest trochę trudniej. Ale warto! Naprawdę warto! Doskonale sprawdza się nie tylko w postaci steków. Powstają z niej najpyszniejsze, bogate w smaku gulasze, mięsa duszone jak słynna wołowina Bourguignon, frykadelki, burgery czy klopsiki, jest podstawą klasycznego sosu Bolognese , znakomicie nadaje się również na pieczeń. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso jest soczyste i tak miękkie, że można kawałki oddzielać samym widelcem. Dopełnieniem dania jest pyszny, kremowy sos pieczarkowy. Idealna propozycja na weekendowy obiad, który zachwyci smakiem, a nie wymaga dużo pracy.



1 kg karkówki wołowej
tymianek, świeżo mielony czarny pieprz
4 duże cebule - obrane, pokrojone w grube pióra
2 ząbki czosnku - posiekane
250 g pieczarek - pokrojonych w grube plastry

sos:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki bulionu wołowego
4-5 łyżeczek mąki (sos powinien być gęsty)
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki octu winnego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
świeżo zmielony czarny pieprz i sól

olej do smażenia

1. Mięso oprószamy ze wszystkich stron tymiankiem i pieprzem. Rumienimy na patelni, na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich storn na złoto. Zdejmujemy.

Na tej samej patelni lekko rumienimy cebulę z czosnkiem, aż będzie szklista. Zdejmujemy. Następnie podsmażamy lekko pieczarki.

2. W międzyczasie przygotowujemy sos.
W garnku zagotowujemy 1 szklankę mleka z 1,5 szklanki bulionu, listkiem laurowym, zielem i tymiankiem. Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy pozostałe mleko z rozmieszaną w nim mąką. Mieszamy. Dodajemy ocet, ciemny sos sojowy, zrumienioną cebulę i pieczarki. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy sos wg potrzeb, solą i/lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem, by był wyrazisty w smaku.

3. Sos przelewamy do naczynia do zapiekania posiadającego pokrywę. W sosie umieszczamy mięso, tak, by było mim pokryte.
Przykrywamy naczynie pokrywką.
Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez 3- 3,5 godziny. W połowie czasu pieczenia przekładamy mięso na drugą stronę.

Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Idealnymi dodatkami są kwaszone ogórki lub sałatka z kiszonej kapusty.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 05 października 2015 12:34

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Inka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2015/10/15 10:35:47:

    Z jakiegoś powodu mięsożerna część mojej rodziny ma dłuuugie ząbki na wołowe mięso. Tatar, owszem, owszem, nawet chętnie. Ale tak poza tym, to nie pałają entuzjazmem. A w sosie grzybowym fajnie wygląda i mogliby chcieć, bo wtedy miałabym okazję się podszkolić ;)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/16 13:51:18:

    Inko, właśnie nie wiem, z jakiego powodu mięso wołowe w Polsce nie jest tak popularne, jak w innych krajach. Jest naprawdę pyszne i pełne smaku. Oczywiście, kiedy jest dobrze przygotowane, ale chyba akurat tak kwestia dotyczy każdego składnika. Surowa, twarda czy źle przygotowana wieprzowina (czy kurczak, ziemniaki, czy cokolwiek innego) też nie będzie smaczna. Polecam ten przepis - mięso wychodzi mięciuteńkie. I generalnie polecam wołowinę - na ma co się bać! :)

    Też lubię tatar od czasu do czasu. W ogóle - chyba najbardziej to lubię różnorodność :)

    Aaaa, i nie rezygnuj z przygotowania golonki, też jest super! Tylko daj jej czas, by mogła się ugotować do miękkości.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!