Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 23 listopada 2015

Kmin rzymski (kumin) a kminek - różnice i zastosowanie

Tyle razy pisałam już na blogu podając składniki "1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)", że postanowiłam temu zagadnieniu poświęcić osobny wpis. Przyprawy te nazywają się podobnie, co może prowadzić do pomyłek. Kiedy jednak zapoznamy się z ich cechami charakterystycznymi, z pewnością ich nie pomylimy. Dlatego zawsze podkreślam, o którą z nich w przepisie chodzi, ponieważ nie można ich stosować zamiennie. Przyprawy te bowiem są całkowicie różne w smaku i stosuje się je do innych rzeczy. 

kumin a kminek

Z lewej strony kumin (kmin rzymski) - trochę większe, jaśniejsze nasionka, jasny żółtawo-złotawy proszek. Z prawej strony kminek - mniejsze, ciemne nasionka, bardziej brązowy proszek.

Kmin rzymski, (Cuminum cyminum L.) zwany też kuminem, to roślina jednoroczna, pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego. Nie występuje już w stanie dzikim - spotkać go można tylko w uprawach. Nie uprawia się jej jednak w Polsce, ponieważ nie jest odporna na mróz.

Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) , zwany popularnie kminkiem, jest rośliną dwuletnią, występującą naturalnie w wielu krajach Europy, Azji i w Afryce - w Tunezji. 

Choć obie rośliny wywodzą się z rodziny selerowatych (Apiaceae), różnią się całkowicie smakiem, zapachem, kolorem i zastosowaniem.

Kminek znany jest w Polsce od lat. Ma właściwości przeciwskurczowe oraz jest znany jako środek wiatropędny. Nasiona kminku pomagają w trawieniu, likwidują także wzdęcia. Z tego powodu (jak również dla jego walorów smakowych) najczęściej dodaje się go do potraw z kapusty bądź grochu, jak: kapuśniak, kapusta duszona, grochówka, sałatka z kiszonej kapusty czy bigos. Oprócz tego kminek jest smacznym dodatkiem do mięs duszonych, kotletów czy sosów, a także smaczną posypką lub dodatkiem do chlebów i innych wypieków. Jest dostępny bez problemu we wszystkich sklepach spożywczych w Polsce, w całych ziarnach lub zmielony.

Kminek to znane każdemu w Polsce zapachy kuchni domowej - to zupy u babci, chrupiący rogal z kminkiem, rodzinne spotkania przy stole i ciepło domowego ogniska.

 

Kumin (kmin) to egzotyka w pełnym tego słowa znaczeniu. To aromat arabskich targów z przyprawami, to wyprawa na wielbłądach przez pustynię i baśń z 1001 nocy.

Znany był już w starożytności, stąd jego nazwa - kmin rzymski. Jest to roślina biblijna, wymieniona w kilku miejscach w Biblii np. Iz 28, 24-25, Mt 23,23. Z Ewangelii św. Mateusza dowiadujemy się, że Żydzi płacili świątyni podatek (dziesięcinę) m.in. kminem. Owoce i ziele działają m.in. pobudzająco na serce i ośrodek oddechowy, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom złego cholesterolu, oczyszczają drogi moczowe, zmniejszają lepkość czerwonych krwinek, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwalergicznie i przeciwwrzodowo, oczyszczają organizm i ochraniają wątrobę. 

Kumin ma charakterystyczny, orientalny zapach i smak. Jest składnikiem wielu potraw, jak również składnikiem różnych mieszanek przyprawowych. W Polsce bywa dostępny w dużych marketach. Oprócz tego można go kupić w sklepach orientalnych, sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach typu "Kuchnie świata" lub przez Internet. Występuje zarówno w całych ziarnach, jak i w postaci mielonej.

 

Jeśli oglądamy dwie przyprawy obok siebie, różnice będą widoczne już na pierwszy rzut oka. Ziarna kuminu są dużo jaśniejsze (kolor słomkowo-zielony) i większe od nasion kminku. Kminek ma mniejsze i ciemno brązowe nasionka, często również zakrzywione w lekki łuk.

Przyprawy w stanie zmielonym także są inne: kmin jest dużo jaśniejszy żółtawo - złotawy, podczas gdy kminek jest zdecydowanie brązowy.

Testem, który nie pozostawia żadnych wątpliwości, jest próba zapachu.

Kminek od razu zapachnie nam znajomo, kojarząc się z potrawami kapustnymi i domowymi obiadami.

Kumin bez wątpienia nasunie myśli o krajach Orientu i egzotyce. :)

 

Bardzo cenię sobie obie te przyprawy i trudno mi sobie wyobrazić moją kuchnię bez nich.

 

Tutaj widzicie:

kumin w ryżu orientalnym:

ryż orientalny

kminek w garnku ze składnikami do kapusty duszonej z koperkiem:

kapusta z kminkiem

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 23 listopada 2015 12:41

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość przyprawy napisał(a) z *.telnet.krakow.pl komentarz datowany na 2016/04/06 00:30:40:

    przyprawy i inne potrawy

  • Gość Grinczyk napisał(a) z *.range86-164.btcentralplus.com komentarz datowany na 2016/07/09 23:42:12:

    Powinno byc - cenie sobie przyprawy, a jest potrawy ;)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/07/10 13:58:51:

    Faktycznie, autokorekta nie zawsze jest naszym przyjacielem. Dziękuję!

  • Gość errata napisał(a) z *.fbx.proxad.net komentarz datowany na 2017/04/01 13:02:53:

    Kminek pobudza laktacje, wydzielanie soków żołądkowych, przez co poprawia trawienie, działa bakteriobójczo i przeciwskurczowo, i oczywiście wiatropędnie - to jest pełna lista właściwości kminku.
    Kumin jest i w smaku i w zapachu ohydny, mam mdłości od samego zapachu - jeśli mam stosować przyprawy o podobnych do jego właściwościach, wybiorę inne.
    Artykuł ciekawy i pomocny, pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters