Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 09 grudnia 2015

Smażone ogórki Elvisa

Bardzo lubię przepisy z historią w tle. Elvis Presley znany jest nie tylko jako król rock'n'rolla, lecz również jako miłośnik amerykańskiej kuchni południowej, zwłaszcza potraw bardzo słodkich i głęboko smażonych. Jego smażona kanapka z masłem orzechowym i bananami jest jednym z najsłynniejszych przepisów opatrzonych imieniem Elvisa. W Graceland można nabyć książkę kucharską  "From Elvis’ Kitchen to Yours", w której znajdziemy przepisy na ulubione potrawy Presleya, w tym na Smażone Ogórki Elvisa. Choć dla polskich oczu przepis może w pierwszej chwili wydawać się dziwny - naprawdę warto go wypróbować. Smażone konserwowe ogórki są w USA bardzo lubiane. Szczególnie popularne zaczęły być w latach 60. XX w. Są typową przegryzką podawaną na różnego rodzaju lokalnych festiwalach, znajdziemy je również w menu wielu barów czy restauracji. Można je jeść jako przekąskę, podawane z sosami do maczania, lub jako dodatek do dania głównego. Lekko chrupiąca panierka świetnie kontrastuje z pełnym smaku wnętrzem. Ponieważ moim mottem jest "Kto nie eksperymentuje, ten nie odkrywa nowych fascynujących smaków", od razu ruszyłam do kuchni. Idźcie i Wy :) Przekąska ta jest naprawdę smaczna, nie tłusta i nie ciężka; idealna np. do piwa. Przepis na podstawie RecipesForOurDailyBread.

Fried pickles

1 szklanka maślanki

1 jajko

1 łyżeczka sosu worcester

1 łyżeczka ostrego sosu chili

1 łyżeczka soli (do smaku)

2/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (do smaku)

3 szklanki mąki pszennej

 

ogórki konserwowe (ok. 1/2 słoika)

olej do smażenia


Z podanych składników przygotowujemy gęste ciasto.

Na dużej patelni rozgrzewamy dobrze ok. 1 cm oleju.

Ogórki kroimy w ukośne plastry lub w słupki i zanurzamy w cieście. Smażymy z obu stron na złoto, po czym odsączamy na papierowym ręczniku.

Podajemy z sosem do maczania  (np. Białym sosem BBQ z Alabamy, czosnkowym, jogurtowym, musztardowym czy z keczupem).


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 09 grudnia 2015 14:44

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/10 13:47:54:

    Takiej przekąski jeszcze nie jadłam. Ba! Nawet o takiej nie słyszałam. Super :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/10 14:31:59:

    To koniecznie spróbuj - wydaje się nietypowa, a jest bardzo smaczna. W USA to normalna i znana powszechnie potrawa, ale myślę, że w Polsce można nią nieźle zaskoczyć gości :)

  • forgetit2 napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/31 18:19:30:

    tej mąki to chyba trochę dużo?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/03 13:45:12:

    Nie - ciasto musi być naprawdę gęste. Jeśli masz wątpliwości, dosypuj do maślanki tyle mąki, aż uzyskasz konsystencję gęstego budyniu.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!