Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Francuska zupa cebulowa, soupe d

Autorstwo francuskiej zupy cebulowej przypisuje się Ludwikowi XV. Podobno któregoś razu, podczas noclegu w domku myśliwskim okazało się, że z rzeczy jadalnych są dostępne jedynie cebula, masło i szampan. I tak powstała pyszna zupa. Bardzo polecam tę smaczną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z regionu Alzacji, która znakomicie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. Przepis na karmelizowaną cebulę już Wam podawałam, zatem dziś możemy przejść wprost do zupy.

Zupa Cebulowa

4 duże cebule (białe lub czerwone, dowolnie)

2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka masła

1 łyżka mąki pszennej

5 szklanek bulionu wołowego

1/2 szklanki białego wina

1 listek laurowy

1 posiakny ząbek czosnku

1 łyżeczka tymianku

1 marchewka - obrana, przekrojona na 2-3 kawałki

1 łodyga selera naciowego - przekrojona na 2-3 kawałki

2 łyżki siekanej natki pietruszki

sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

 

bagietka

starty ser żółty o wyrazistym smaku, np.gruyère, emmental, ew. cheddar

 

1. Cebulę obieramy, kroimy w grube pióra. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Gdy cebula będzie złota, posypujemy ją cukrem i mieszamy. Smażymy, aż cukier się skarmelizuje i cebula zrobi się lekko brązowa. Wówczas dodajemy masło i ocet balsamiczny. Smażymy kilka chwil, aż ocet odparuje. Wówczas oprószamy cebulę mąką , mieszamy i chwilę smażymy razem.

2. Cebulę przekładamy do garnka. Na patelnie wlewamy 1/2 szklanki bulionu - mieszamy, by wszystkie pełne smaku drobinki ze smażenia cebuli połączyły się z bulionem, który następnie przelewamy do garnka z cebulą. Wlewamy tam również pozostały bulion i wino, oraz wkładamy warzywa i dodajemy przyprawy. Zupę gotujemy ok. 30 minut, na małym ogniu, bez przykrywki. Pod koniec gotowania dodajemy pietruszkę oraz doprawiamy zupę do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3. W międzyczasie przygotowujemy grzanki: ser ścieramy na tarce.  Układamy na grzankach i rumienimy w piekarniku lub opiekaczu.

Zupę podajemy gorącą, z grzankami. Możemy ją posypać dodatkowym serem.

 

* przepis zaleca bulion wołowy, lecz można oczywiście przygotować wersję wegetariańską na bulionie warzywnym. 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 stycznia 2016 15:02

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Katalina napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/01/26 10:46:31:

    Lubię francuskie potrawy, do zupy wciąż się przymierzam. Twoja buche de Noel pięknie Ci wyszła:)

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/26 20:36:03:

    Coś wspaniałego :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/27 13:35:23:

    Katalino, bardzo się cieszę, że Buche de Noel Ci się podobała! Zachęcam Cię serdecznie do zrobienia tej zupki, bo jest bardzo smaczna i naprawdę prosta :)

    Dziękuję, Daga :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!