Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 29 stycznia 2016

Idealne pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki....mmmm, oczywiście, od razu na myśl przychodzą ziemniaki pieczone w dzieciństwie w ognisku. O ognisku możemy w domu zapomnieć, a własny ogródek nie każdy posiada. Nie oznacza to jednak, że smacznych ziemniaków nie da się przygotować w domu. Zaraz zdradzę Wam sekret, który niedawno poznałam; jak sprawić, by ziemniaki pieczone w piekarniku były jeszcze lepsze!

pieczone ziemniaki

ziemniaki

woda

oliwa z oliwek

sól

folia aluminiowa lub duże naczynie do pieczenia z pokrywą

 

Najpierw ziemniaki bardzo solidnie szorujemy pod bieżącą wodą, by były idealnie czyste.

A oto sekret: ziemniaki przed pieczeniem należy namoczyć w wodzie. Dzięki temu będą bardziej miękkie, soczyste i delikatniejsze.

Ziemniaki zalewamy w misce czystą wodą w temperaturze pokojowej. Pozostawiamy na 2 godziny.

Po tym czasie każdy ziemniak nakłuwamy w kilku miejscach głęboko widelcem.

Ziemniaki układamy na folii aluminiowej (lub w naczyniu do zapiekania z pokrywą). Jeśli są duże, każdego ziemniaka możemy zapakować oddzielnie. Jeśli są mniejsze, możemy robić paczki z wieloma ziemniakami. Ziemniaki skrapiamy oliwą z oliwek i oprószmy solą. Folię szczelnie zawijamy.

Ziemniaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 st. C przez ok. 60 minut.

Czas pieczenia zależy od ilości i rozmiaru ziemniaków. Im więcej ziemniaków pieczemy, i im większe są, tym czas będzie dłuższy. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy zatem stan upieczenia naszych ziemniaków widelcem - powinny być miękkie.

Tak przygotowane ziemniaki możemy podawać na różne sposoby - jako dodatek do dań mięsnych, rybnych czy warzywnych, lub po prostu same - rozkrojone, z odrobiną soli, masła lub z kwaśną śmietaną.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 29 stycznia 2016 14:51

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/30 14:08:24:

    Pycha! Idealnie pasują do różnych dań!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/01 13:07:41:

    To prawda, Daga, są bardzo uniwersalne :)

  • Gość krakowianka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/02/04 19:59:05:

    Rozumiem, że czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka, ale że od ilości??? zaiste jakieś to dziwne.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters