Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 22 lutego 2016

Carne Adobada, czyli meksykańska wieprzowina z chili

Carne Adobada to potrawa, która jest typowym daniem ze stanu Nowy Meksyk. Łączy w sobie wspaniale smaki i aromaty, i jest przy tym bardzo łatwa w wykonaniu. Ogromnie zachęcam Was do spróbowania tego przepysznego dania! Przepis inspirowany Saveur*.

 Carne Adobada

1 kg łopatki wieprzowej - pokrojonej w plastry i w duża kostkę

sól + świeżo mielony czarny pieprz + mąka pszenna

4 cebule - obrane, pokrojone w grube pióra

2 duże ząbki czosnku - obrane, posiekane

2 łyżki słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczka chili - do smaku

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki oregano

2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1,5 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki miodu wielokwiatowego

2 łyżki brązowego cukru

2 łyżki białego octu winnego

2 łyżki soku z limonki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

oliwa lub olej do smażenia

 

1. Pokrojone w dużą kostkę (ok. 3cm x 3cm) mięso oprószamy sola i pieprzem oraz obtaczamy lekko w mace. Obsmażamy partiami** na niedużej ilości oliwy na rumiano. Usmażone mięso przekładamy do garnka żaroodpornego lub żaroodpornego naczynia z pokrywą.

2. Następnie na tej samej patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy przyprawy: chili, słodką paprykę, wędzoną paprykę, pieprz cayenne, oregano i kumin. Mieszamy i zalewamy bulionem. Dodajemy miód, cukier, ocet i sok z limonki oraz sól i pierz - do smaku. Całość dodajemy do mięsa w naczyniu, mieszamy, przykrywamy naczynie pokrywką.

Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st C przez 1,5 godziny.

Podajemy z ryżem, tortillą lub pieczywem do wyjadania sosu.

 Na zdjęciu widzicie także Meksykańską smażoną fasolę.


* Mimo, że uwielbiamy pikantne smaki, w stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam znacznie ilość użytego chili, aby uczynić danie dla nas jadalnym. Warto wziąć pod uwagę, że jeśli danie okaże się zbyt łagodne, zawsze możemy dodać do niego dodatkową ilość chili. Z odjęciem ostrości nie jest już tak łatwo! Przy obecnych proporcjach danie ma wyważony smak, z delikatną nutką pikanterii.

* Jeśli damy na patelnię za dużą ilość mięsa na raz, puści ono sok i zacznie się dusić, zamiast smażyć. Ilość partii będzie oczywiście uzależniona od wielkości użytej patelni, pamiętając, że mięso nie powinno być na niej stłoczone.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 22 lutego 2016 13:51

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/22 21:51:30:

    Bardzo zachęcające danie!!! Rewelacja

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/22 21:51:55:

    Wygląda bardzo apetycznie i jak cudnie blyszczy ten sos. Mniam :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/25 09:56:28:

    Majana, Daga, cieszę się, że ten pomysł się Wam podoba, bardzo zachęcam do wypróbowania :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!