Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 24 lutego 2016

Ciasto marmurkowe

Niektórzy wolą ciasta jasne, inni zaś murzynki. Całe szczęście, dla tych, którzy lubią oba te rodzaje ciast, istnieją również ciasta marmurkowe, czyli dwa w jednym! Miękkie, puszyste ciasto marmurkowe, to deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Przepis wg MyCookingLoveAffair.

Ciasto marmurkowe

5 jajek (+120g cukru pudru do ubicia białek)

200g miękkiego masła (temperatura pokojowa)

140g cukru pudru

1 łyżeczka esencji waniliowej

otarta skórka + sok z 1/2 cytryny

100ml lekko ciepłego mleka

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

480 g mąki pszennej tortowej

3 łyżki ciemnego kakao

 

 

1. Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. W połowie ubijania dodajemy cukier puder (120g), dokańczamy ubijanie.

2. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem (140g), po czym, nadal ucierając, dodajemy po jednym żółtku, esencję waniliową, szczyptę cukru i ocieplone mleko.

Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy dokładnie drewniana łyżką (już nie ucieramy robotem kuchennym!)

1/3 ciasta odkładamy do drugiego naczynia i dodajemy kakao. Mieszamy.

Do obu ciast dodajemy ubite białka (do jasnego 2/3, do ciemnego 1/3). Delikatnie mieszamy, by nie zniszczyć piany.

3. Formę do ciasta smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub drobną bułką tartą (chyba, że posiadamy formę z powłoką zapobiegającą przywieraniu). Wlewamy połowę jasnego ciasta, na które wykładamy  ciemne. Całość przykrywamy pozostałym jasnym ciastem. Powierzchnię wyrównujemy, po czym za pomocą widelca lub patyczka do szaszłyków jeden raz delikatnie mieszamy spiralnie dookoła całość, by w cieście utworzyły się fantazyjne wzorki.

Sposób mieszania ciasta

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C przez 45-60 minut, do suchego patyczka.

Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą.

Ciasto piekłam w formie kominkowej o średnicy 30 cm.

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 24 lutego 2016 13:59

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/24 17:10:45:

    Pycha! Takie ciasto pasuje zawsze i wszędzie :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/25 09:53:30:

    Dzięki, Daga! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!