Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 02 marca 2016

Domowa przyprawa do piernika / Przyprawa korzenna

Domowa przyprawa do piernika jest niezwykle aromatyczna, a przy tym łatwa w wykonaniu. W odróżnieniu od sklepowych mieszanek, nie będzie w niej wypełniaczy (takich jak np. mąka czy cukier) oraz antyzbrylaczy. Jej smak możemy dostosować do indywidualnych upodobań smakowych, zwiększając bądź zmniejszając ilość danego składnika. Przyprawy korzennej możemy używać nie tylko do piernika czy małych pierniczków, lecz także do grzanego wina czy pancakesów. Już jutro podam Wam jeszcze jeden prosty i ciekawy sposób na jej wykorzystanie :)

 Przyprawa do piernika

2 łyżeczki dobrego gatunkowo, czarnego kakao

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka mielonych goździków

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

 

Wszystkie składniki mieszamy. Przyprawę przechowujemy w szczelnym słoiczku.

 

Piernik z jabłkami

Piernik z powidłami

Piernikowe serca

Kawa piernikowa /kakao piernikowe

Syrop piernikowy do kawy

Śledzie korzenne


Edit 03.03.2016r.

Oto obiecany przepis, Piernikowe tosty francuskie.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 02 marca 2016 13:41

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/02 21:24:47:

    DOmowa jest najlepsza. Aż czuję tutaj jej aromat :)

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/02 21:56:51:

    Nigdy bym nie pomyślała, że taką przyprawę można zrobić!

  • lampkiled napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/03 13:16:56:

    Lepiej użyć np pieprz z kulkach i go zmielić czy lepiej od razu mielony. Tak samo z innymi przyprawami mielonymi? Czy jest pomiędzy mielonymi gotowymi, a takimi które sami mielimy jakaś różnica?

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/03 15:41:45:

    Lampkiled - pieprz, który sami mielemy tuż przed dodaniem do potrawy jest dużo bardziej aromatyczny (i zazwyczaj jednak lepszej jakości), niż ten, który kupujemy od razu zmielony. Z tego powodu w wielu przepisach piszę, by użyć pieprzu świeżo mielonego. Jeśli do tej przyprawy samodzielnie zmielesz pieprz, niewątpliwie zyska ona dzięki temu. Ciekawostka: jeśli dodajemy pieprz do potrawy, która ma się długo gotować (gulasz, zupa, itp.), zawsze dodajemy cale ziarenka, ponieważ mielony pieprz po długim gotowaniu robi się gorzki, co pogorszy smak potrawy. Pieprzem mielonym doprawiamy potrawy dopiero na samym końcu, przed podaniem. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters