Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

wtorek, 22 marca 2016

Jak z łatwością obrać jajka na twardo

Czasami wyjątkowo nam zależy, by jajka na twardo obrały się ładnie - kiedy chcemy podać je z majonezem lub dodać do zupy - np. żurku czy szczawiowej. Jeśli robimy pastę do pieczywa, "uroda" jajka nie ma tak dużego znaczenia, ale przecież nawet wtedy nie chcemy się namęczyć z obieraniem opornej skorupki, która wcale nie chce odejść. Jest jednak na to prosty sposób. Odkąd go stosuję, nie mam problemu z obieraniem jajek - obierają się szybko, łatwo i są gładkie.

 jajka

Generalnie, jeśli jajko jest bardzo świeże (niedawno zniesione, kupione np. na targu), będzie obierało się ciężej.

W przypadku jajek, które kupuje się w sklepie, problem ten będzie występował jednak bardzo rzadko, ponieważ zazwyczaj mija więcej czasu, zanim jajko trafi do klienta.

Przejdźmy zatem do gotowania:

 

6 jajek

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Jajka umieszczamy w rondlu/garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej.

Od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy jajka:

- 3 minuty - dla jajek na miękko;

- 6 minut - dla "średnich" jajek;

- 8 minut - dla jajek na twardo.

Następnie odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną wodą (z kranu), by przerwać proces gotowania.

Gdy jajka będą na tyle chłodne, że nie będą parzyły dłoni - obieramy je.

Ja osobiście nadtłukuję jajko jedynie 2-3 razy, by skorupka odchodziła jak największymi kawałkami, a nie drobniutkimi okruszkami.

Opłukujemy pod bieżącą wodą, by pozbyć się ewentualnych okruszków skorupki.

Gotowe!

Jajka obrane

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
wtorek, 22 marca 2016 11:35

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!