Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 30 maja 2016

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym

Makaron i kurczak - bazując na tych dwóch składnikach możemy stworzyć ogromną liczbę pysznych dań. Dziś dorzucimy do tego jeszcze aromatyczne pieczarki i wyrazisty sos serowy. Polecam!

Chicken & Mushroom Pasta with Cheese Sauce

ok. 250 g makaronu kokardki (lub rurki, świderki, etc.)

1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra

250 g pieczarek - pokrojonych w plastry

1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

1/2 łyżeczki tymianku

2 filety z piersi kurczaka

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

olej lub oliwa do smażenia

 

sos:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

250 ml "słodkiej" śmietanki UHT 12% lub mleka

1/2 szklanki startego sera o wyrazistym smaku, np. cheddar

2 łyżki startego parmezanu lub grana padano + ew. jeszcze trochę do posypania każdej porcji

2 łyżki siekanej natki pietruszki + ew. jeszcze trochę do posypania każdej porcji

1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

 

 

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.

2. Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki, czosnek i tymianek. Smażymy, mieszając co jakiś czas, aż pieczarki będą złote.  Zdejmujemy z patelni.

3. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z  1 fileta uzyskać dwa cienkie kotlety. Następnie kroimy je w niedużą kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na złoto.

4. W rondlu przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki. Następnie, mieszając, wlewamy zimną śmietankę lub mleko. Dodajemy sery, pietruszkę i czosnek. Sos gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (aby był wyrazisty w smaku), po czym mieszamy z ugotowanym makaronem, kurczakiem i pieczarkami.

Przed podaniem każdą porcję możemy oprószyć startym parmezanem i natką pietruszki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 30 maja 2016 12:26

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/31 08:08:42:

    Lubię serowe dania. Czasami robię sos serowy z "pomysłu na...", ale wiadomo, że to sztuczności. Dzięki Tobie mogę go zamienić na naturalny, pyszny sos do makaronu :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/31 10:14:40:

    Daga, ja w ogóle bardzo lubię sery. Cieszę się, że spodobał Ci się mój sos serowy. Domowe sosy przeważnie wcale nie zajmują dłużej czasu, niż przygotowanie takiego z torebki, i oczywiście są zdrowsze. Smacznego :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!