Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

piątek, 13 maja 2016

Zapiekany kurczak po meksykańsku. Pieczone fajita z kurczaka.

Fahita to termin określający potrawę kuchni Tex-Mex z kawałków mięsa wołowego lub drobiowego, najczęściej podawanego z dodatkiem warzyw, takich, jak papryka i cebula.  Dziś mam dla Was propozycję pieczonego fajita, nie smażonego. Mięso marynowane w aromatycznych przyprawach znakomicie komponuje się z pieczonymi warzywami. Danie to jest bardzo smaczne, a jednocześnie bardzo proste do  przygotowania, więc serdecznie zachęcam do wypróbowania!

Baked Chicken Fajita

1 duży filet z piersi kurczaka

marynata:

3 łyżki oleju

3 łyżki passaty pomidorowej

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

ew. chili lub ostra papryka - do smaku


1 papryka czerwona

1 papryka zielona

2 cebule

1 ząbek czosnku

1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

1 łyżeczka tymianku

sól i świeżo mielony czarny pieprz, po ok. 1/4 łyżeczki do smaku

ser cheddar

kwaśna śmietana

 

1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z  fileta uzyskać dwa cienkie kotlety. Następnie każdy kotlet kroimy w cieniutkie paseczki. Z podanych składników przygotowujemy pastę - marynatę, którą dokładnie mieszamy z mięsem. Odstawiamy do marynowania na 30 minut (lub do lodówki, do 24 godzin).

2. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra. Obrany czosnek drobno siekamy. Warzywa mieszamy ze sobą wraz z olejem i przyprawami. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 15 minut - aż cebula zrobi się szklista.

Następnie do warzyw dodajemy mięso (wraz z całą marynatą) i całość dokładnie mieszamy. Pieczemy dalsze 20-30 min., aż mięso przestanie być surowe.

W końcowej fazie pieczenia posypujemy danie startym serem. Gdy ser się roztopi, danie jest gotowe.

Pozdajemy ze świeżym pieczywem, z tortilla, chlebkiem pita, pieczonymi ziemniakami, ryżem lub frytkami. Bardzo smacznym dodatkiem jest kwaśna śmietana lub jogurt naturalny zwłaszcza, jeśli zdecydowaliśmy się, by ostro przyprawić danie.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
piątek, 13 maja 2016 13:17

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/13 14:19:56:

    Mmm, zapowiada się smakowicie! :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/14 08:20:29:

    Fantastyczne danie!

  • Gość Kasia napisał(a) z *.netcologne.de komentarz datowany na 2016/11/06 19:21:06:

    Pycha. Uwielbiam meksykańskie smaki. Wogule fajne przepisy na kurczaka, wiele już wyprobowalam,

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/08 12:01:49:

    Kasiu, ogromnie się cieszę, że przepisy trafiają w Twój gust. Zapraszam do zaglądania na bloga :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!