Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

środa, 06 lipca 2016

Harissa, czyli pełna smaku pasta chili z Tunezji

Harissa to pikantna pasta, wywodząca się z Tunezji i Libii. Przygotowuje się ją z różnych odmian papryki chili oraz czosnku i doprawia orientalnymi przyprawami. Sprzedawana jest w postaci proszku lub też pasty, jednak nie jest konieczne szukanie jej w sklepach - bardzo łatwo jest zrobić ją samemu. Używa się jej jako dodatek do mięs, marynat, kuskus, sosów i zup. Można używać jej również do kanapek i jajek – i wszędzie tam, gdzie chcecie dodać daniu trochę pikanterii. Podoba mi się w harissie ogromnie fakt, że nie jest po prostu w prostacki sposób ostra. Jej smak nie jest „płaski” i nie przepala gardła. Ostrość idealnie przeplata się tu bowiem ze smakiem czosnku, przypraw oraz cytryny. Wszystko to współgra i nadaje daniom niezwykłego charakteru. Oczywiście, ostrość samej pasty można dowolnie regulować, zwiększając ilość zwykłej czerwonej papryki.  Ostrość harissy maleje również wraz z ilością oliwy, której się do niej doda. Arabowie w ten sposób regulują ostrość przyrządzanych przez siebie potraw. Dzieje się tak dlatego, że odpowiadająca za ostrość papryczek chili kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach. Bardzo polecam Wam wypróbowanie tego przepisu – nie trzeba robić dużych ilości, ponieważ pasta jest bardzo wydajna. Przepis inspirowany TheIronYou oraz  ClosetCooking.

Harissa

4 suszone papryczki chili

6 świeżych papryczek chili

½ czerwonej papryki

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru pudru

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)

1 łyżeczka mielonej kolendry

½ łyżeczki mielonego kminku

3 łyżki soku z cytryny

skórka z ½ cytryny

1 łyżka białego octu winnego

oliwa z oliwek – ok.1/4 szklanki

 

1. Suszone papryczki chili zalewamy niewielką ilością wrzątku i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut.

chili

Czerwoną paprykę opiekamy z obu stron nad palnikiem aż pojawią się czarne plamki  (lub pieczemy w piekarniku). Opaloną skórkę zeskrobujemy nożem.

papryka

Świeże papryczki chili pozbawiamy ogonków i przekrawamy na pół. Tępą strona noża usuwamy nasionka i białe błonki – te części zawierają najwięcej kapsaicyny, odpowiedzialnej za ostrość. Oczywiście – jeśli wolicie, można ich nie usuwać.

Uwaga: pracując z papryczkami chili zawsze zachowujmy ostrożność i pilnujmy, by nie dotknąć dłońmi twarzy ani oczu! Po skończeniu pracy natychmiast umyjmy ręce.

Z połówki cytryny ścinamy ostrym nożykiem cienko skórkę – tak, by odciąć wyłącznie część żółtą, bez części białej.

2. W blenderze umieszczamy suszone papryczki chili (bez wody, w której się parzyły), świeże papryczki chili, czerwoną paprykę, obrany czosnek i wszystkie pozostałe składniki i przyprawy. Ucieramy na gładką pastę.

Pastę przekładamy do szczelnego słoika. Można ją przechowywać w lodowce do kilku tygodni lub krótko  pasteryzować.

Harissa na camembercie

Harissa na pieczonym camembercie

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
środa, 06 lipca 2016 13:11

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość zdrowazywnoscoddzis napisał(a) z *.gazeta.pl komentarz datowany na 2016/07/06 14:55:18:

    Super, nie miałem pojęcia, że istnieje coś takiego jak harissa. Zapisuję przepis. Pozdrawiam i zapraszam do siebie!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2016/07/08 09:07:30:

    Wspaniała, aromatyczna!

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/07/13 13:29:34:

    Zdrowa Żywność - bardzo się cieszę, że przepis Cię zainteresował, życzę smacznego :)
    Mikimama - dziękuję :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!