Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 25 lipca 2016

Ice Tea, czyli mrożona herbata

Ice Tea

 

Mrożona herbata jest świetna na upalne dni, a jej przygotowanie jest niezwykle proste. Można zatem pominąć w sklepie alejkę z pełnymi konserwantów i sztucznych dodatków napojami, i przygotować coś, co będzie zdrowsze.

Stopień słodkości napoju dostosujemy do własnych upodobań. Należy jedynie pamiętać, że napój po schłodzeniu wydaje się mniej słodki, niż napój ciepły, dlatego mrożona herbata powinna być ciut bardziej słodka, niż ta, którą pijemy normalnie. Ponadto, jeśli będziemy pić herbatę z lodem, to dodatkowo rozwodni nam on napój. Przykładowo: ponieważ zazwyczaj słodzę 1 łyżeczkę cukru na szklankę, do mrożonej herbaty używam 2 łyżeczek na szklankę. Wszytko jest kwestią gustu i wypróbowania, co nam najbardziej odpowiada. Amerykanie lubią mega-słodką herbatę, ja wolę pozostać przy moich 2 łyżeczkach.

Możemy użyć dowolnej herbaty, np. Earl Grey, English Breakfast, czarnej herbaty z dodatkiem owoców (ja lubię Brzoskwinia & Mango, pomarańczową i malinową), lub herbaty owocowej.

Jeśli używacie mocnej herbaty typu Earl Grey, wystarczyć powinny 4 torebki na litr wody. W przypadku innych herbat, a zwlaszcza lekkich herbat owocowych potrzebujemy 5 torebek/1l. Można wykorzystać również herbatę liściastą sypaną - przed podaniem wystarczy jedynie przelać napój przez sito, by pozbyć się fusów.

Mrożoną herbatę przygotowujemy metodą zimnego parzenia. Oznacza to, że herbatę zalewamy zimną wodą, po czym naciąga ona smakiem podczas chłodzenia się w lodówce. Dzięki temu herbata nie będzie miała gorzkiego posmaku, będzie przejrzysta i nie będzie mętniała.

 

1 litr wrzącej wody

cukier do smaku

5 torebek herbaty

 

1. Wrzącą wodę wlewamy do miski (lub innego naczynia), dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

2. Do dzbanka lub butelki, w której przechowywać będziemy w lodowce herbatę, wrzucamy torebki - bez sznureczków i papierków, naturalnie. Wlewamy wystudzoną słodką wodę i odstawiamy herbatę do lodówki na noc (ok. 12 godzin).

Na drugi dzień wyjmujemy torebki - herbata jest gotowa do picia.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 lipca 2016 12:30

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2016/07/26 22:59:56:

    Taka herbata wspaniale gasi pragnienie. :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/07/27 10:03:10:

    To prawda, Majanko, w ostatnich dniach ciągle nastawiamy jedną za drugą :)

  • Gość Tosca napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2016/08/08 10:44:27:

    Rewelacja była już cała plejada smaków :)

  • rain1drop napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/09 13:54:12:

    Tosca, ogromnie się cieszę!! Pozdrawiam :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2017/06/20 15:10:26:

    Już pędzę gotować wodę! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters