Passionfruit

pełnia smaku...

Wpis

poniedziałek, 18 lipca 2016

Najprostsze curry - Butter Chicken

Zrobienie potrawy o autentycznie orientalnym smaku nie jest wcale trudne. W zasadzie, najważniejszym krokiem jest pozostawienie mięsa na odpowiedni czas w marynacie, by przeszło wszystkimi fantastycznymi smakami. Potem idzie błyskawicznie - smażenie, sos, i gotowe! Danie godne restauracji ląduje prosto na naszym stole. Mięso kurczaka jest miękkie i soczyste, a sos niezwykle aromatyczny. Spróbujcie koniecznie. Przepis na podstawie DonalSkehan.

Butter Chicken

 500 g udek z kurczaka,  bez kości 

 

marynata:

150 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka soku z cytryny

kawałek imbiru wielkości wiśni, starty na tarce lub drobno posiekany

3 ząbki czosnku - drobno posiekane

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1 łyżeczka mielonej kolendry

4 łyżki masła + olej do smażenia

 

sos:

1 duża cebula

4 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

kawałek imbiru wielkości wiśni, starty na tarce lub drobno posiekany

1 papryczka chili (bez pestek)*

2 ziarna kardamonu - przecięte na pół

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka słodkiej papryki

chili - do smaku

2/3 szklanki passaty pomidorowej

1/3 szklanki śmietany UHT 12%

sól do smaku

 

 

1. Składniki marynaty mieszamy. Oczyszczone mięso umieszczamy w marynacie na 2 godziny (w lodówce). Na dużej patelni lub w rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła wraz z olejem, który zapobiegnie przypalaniu się masła. smażymy kawałki kurczaka z obu stron, aż będą rumiane.

Wyjmujemy z rondla.

2. W tym samym rondlu podsmażamy cebulę z czosnkiem, imbirem i przyprawami. Gdy cebula będzie złota, dodajemy passatę pomidorową oraz śmietankę i pozostałe 2 łyżki masła. Mieszamy. Kurczaka umieszczamy w sosie i gotujemy razem na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i ew. chili.

Podajemy z ryżem lub chlebkami typu pita.

* Świeżą papryczkę chili pozbawiamy ogonka i przekrawamy na pół. Tępą strona noża usuwamy nasionka i białe błonki – te części zawierają najwięcej kapsaicyny, odpowiedzialnej za ostrość. Oczywiście – jeśli wolicie, można ich nie usuwać.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
rain1drop
Czas publikacji:
poniedziałek, 18 lipca 2016 12:08

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Lista Blogów Kulinarnych Obserwuj tablicę Passionfruit Blog Recipies należącą do użytkownika Passionfruit. free counters

Zobacz moją gastroprzygodę na Zomato!